W dzisiejszych czasach "w proszku" możemy kupić prawie wszystko. Galaretki, budynie i kisiele możemy dostać w każdym wymarzonym kolorze i smaku. Trzeba sobie jednak zadać pytanie czy ich smak zawdzięczamy owocom, czy zwykłym chemicznym dodatkom...
Głównym składnikiem wszystkich produktów jest wszechobecny cukier... Pozostałe składniki to głównie skrobia modyfikowana, aromaty i barwniki, a w budyniu dodatkowo szkodliwy tłuszcz utwardzony. Owoców tutaj niestety nie uświadczymy.
BUDYŃ
Skrobia modyfikowana (E 1422) - stosowana jako substancja: wiążąca, stabilizująca, nośnik, zagęszczająca. Budzi zastrzeżenia jako skrobia modyfikowana w pożywieniu. Nie jest do końca wiadomo czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Tłuszcz utwardzony - inaczej tłuszcz trans, uwodorniony. Izomery trans kwasów tłuszczowych znacznie zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy; tworzą w tętnicach trwałe złogi co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, wylewów i zawałów serca; drastycznie zwiększają zachorowania na raka jelita grubego; powodują problemy z cholesterolem zwiększając ilość złego LDL, a zmniejszając ilość dobrego cholesterolu HDL (więcej informacji tutaj).
Karagen (E 407) - substancja zagęszczająca, tylko częściowo trawiona w przewodzie pokarmowym, głównie w żołądku. Spożyta w nadmiarze może powodować wzdęcia. U zwierząt wykazano kancerogenny wpływ tego związku,
natomiast u ludzi może on wywoływać owrzodzenia jelit (wrzodziejące
zapalenie jelita grubego). Nie powinien być spożywany przez dzieci.
Żółcień chinolinowa (E 104) - barwnik syntetyczny, zakazany w niektórych krajach np. USA i Japonii. Może działać jako wyzwalacz histaminy, powodując objawy alergiczne, np.
stany zapalne skóry. Badania wykazują, że może powodować nadpobudliwość u
dzieci. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę. Ma działanie
kancerogenne.
Żółcień pomarańczowa (E 110) - barwnik syntetyczny, zakazany w niektórych krajach np. USA i Wlk. Brytanii. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, zapalenia błony
śluzowej nosa (katar), zatory nosa. Ma wpływ na wystąpienie
nadpobudliwości, bólów brzucha, nudności i wymiotów, niestrawności,
niechęci do żywności. Zwiększa częstość występowania nowotworów u
zwierząt. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę. Ma działanie
kancerogenne.
Przepis na domowy budyń.
GALARETKA
Kwas cytrynowy (E 330) - stosowany jako substancja regulująca kwasowość, aromatyzująca. Spożyty w dużych dawkach, może
powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia, nasilać objawy opryszczki.
Nie powinien być spożywany przez osoby wrażliwe na glutaminian sodu.
Zastosowany w kosmetykach może być przyczyną złuszczania skóry oraz
podrażnień oczu i skóry.
Żółcień chinolinowa (E 104) - jak wyżej.
Indygotyna (E 132) - substancja syntetyczna, barwiąca na niebiesko. Z powodu wiązania się tego barwnika z białkami, może wywołać
reakcje alergiczne. Jest on także zdolny do uwalniania histaminy.
Może być przyczyną nadpobudliwości i problemów z sercem. Nie zalecany dzieciom.
Przepis na domową galaretkę.
KISIEL
Skrobia modyfikowana (E 1422) - jak wyżej.
Kwas cytrynowy (E 330) - jak wyżej.
Czerwień koszenilowa (E 124) - barwnik syntetyczny, zakazany w niektórych krajach np. USA i Wlk. Brytanii. Może powodować astmę, nadpobudliwość i reakcje alergiczne. Może wpływać
na płodność, wątrobę i nerki. Nasila objawy osób uczulonych na
aspirynę. Ma działanie kancerogenne.
Indygotyna (E 132) - jak wyżej.
Indygotyna (E 132) - jak wyżej.
Przepis na domowy kisiel.
Jak widać te "pyszne, kremowe i owocowe" przekąski raczej z naturą i zdrowiem nic wspólnego nie mają. Przygotowanie tych deserów w domu, samodzielnie zajmie naprawdę nie wiele czasu i oszczędzi nasz organizm przed tą chemiczną bombą. O walorach smakowych nie wspominając :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz