26 stycznia 2015

Deser z galaretką truskawkową



Samodzielnie zrobiona galaretka smakuje owocowo w przeciwieństwie do tej z torebki, która jedynie przypomina owocowy smak. W dodatku jej przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu.





Składniki:
  • pół litra kompotu truskawkowego (w innej wersji może być sok z pomarańczy lub innych owoców)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • owoce np. mandarynki, truskawki
  • kawałki gorzkiej czekolady (min. 70%)

Przygotowanie:
  1.  Żelatynę rozpuścić  w niewielkiej ilości gorącej wody i poczekać aż ostygnie
  2. Do przygotowanych naczyń wrzucić pokrojone na kawałki owoce i  pokrojoną lub startą czekoladę
  3. Ostudzoną żelatynę dokładnie wymieszać z kompotem truskawkowym i zalać owoce
  4.  Wstawić do lodówki i poczekać aż galaretka stężeje. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz