Samodzielnie zrobiona galaretka smakuje owocowo w przeciwieństwie do tej z torebki, która jedynie przypomina owocowy smak. W dodatku jej przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu.
Składniki:
- pół litra kompotu truskawkowego (w innej wersji może być sok z pomarańczy lub innych owoców)
- 3 łyżeczki żelatyny
- owoce np. mandarynki, truskawki
- kawałki gorzkiej czekolady (min. 70%)
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i poczekać aż ostygnie
- Do przygotowanych naczyń wrzucić pokrojone na kawałki owoce i pokrojoną lub startą czekoladę
- Ostudzoną żelatynę dokładnie wymieszać z kompotem truskawkowym i zalać owoce
- Wstawić do lodówki i poczekać aż galaretka stężeje. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz