Piramida zdrowego żywienia

Zdrowy tryb życia zależy przede wszystkim, od naszej aktywności fizycznej, a podstawową zasadą racjonalnego żywienia człowieka jest urozmaicenie codziennej diety. Piramida zdrowego żywienia zawiera wskazówki dotyczące zdrowej diety. Pokazuje nam, jak komponować posiłki w codziennym jadłospisie. Należy pamiętać, że prawidłowe menu powinno być dostosowane do potrzeb organizmu.


Grupa 1 - produkty zbożowe z grubego przemiału i zdrowe tłuszcze

Źródłem energii w Twojej diecie powinny być głównie produkty zbożowe znajdujące się w podstawie piramidy. Najbardziej wartościowe są produkty pełnoziarniste bogate w błonnik i witaminy, wyprodukowane z mąki razowej, kaszy gryczanej czy jęczmiennej np. brązowy ryż, otręby, płatki zbożowe itp. Tłuszczami roślinnymi (bez kwasów trans) należy zastępować mniej zdrowe tłuszcze zwierzęce.
 
Grupa 2 - warzywa i owoce
Warzywa i owoce powinny wchodzić w skład codziennej diety, gdyż są źródłem nie tylko cennych witamin i minerałów, ale także błonnika, czy antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Należy uważać, aby ilość spożywanych owoców nie była zbyt duża - ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych  jest wysokokaloryczna.
 
Grupa 3 - orzechy i warzywa strączkowe
Orzechy i rośliny strączkowe powinniśmy jeść 1 - 3 razy dziennie. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy E oraz witamin z grupy B. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, uczestniczą w regulowaniu poziomu cukru, ciśnienia, chronią przed nowotworami.
 
Grupa 4 - drób, ryby i jaja
Produkty te są źródłem wartościowego białka. Tłuszcz ryb morskich dostarcza kwasów omega-3, które stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 są ryby, zwłaszcza morskie. Kwasy te pełnią rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku, chronią przed chorobami serca i ukladu krążenia, zapobiegają zakrzepom i zatorom, obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom trójglicerydów we krwi, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, wzmacniają układ immunologiczny, hamują rozwój komórek nowotworowych. Jajka zawierają wszystkie aminokwasy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy chroniących nas przed działaniem wolnych rodników, witaminy B12, kwasu foliowego i lecytyny. Dozwolona ilość jajek to dwa na dzień, pod warunkiem, że nie mamy problemu z cholesterolem. Osoby z podwyższonym cholesterolem mogą zjeść 2 - 4 jajka tygodniowo.
 
Grupa 5 - nabiał
Nabiał powinien pojawiać się w jadłospisie 1-2 razy dziennie.  Produkty mleczne zawierają wapń, który jest głównym budulcem kości. Spożywanie odpowiedniej ilości produktów mlecznych wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie.
 
Grupa 6 - czerwone mięso, tłuszcze zwierzęce, słodycze
Najrzadziej powinniśmy sięgać po słodycze,  białe pieczywo oraz czerwone mięso. Produkty te są kaloryczne i zawierają duże ilości tłuszczy nasyconych, które niekorzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
 
Zaleca się także, aby codzienne spożywać duże ilości wody (co najmniej 2 l). Natomiast należy ograniczać spożycie napojów słodzonych oraz alkoholu. Alkohol jest produktem bardzo kalorycznym, nie zawiera żadnych niezbędnych składników odżywczych, a w nadmiarze wywołuje wiele negatywnych skutków ubocznych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz