3 stycznia 2015

Domowy budyń waniliowy



Budyń własnej roboty nie dość, że nie zawiera szkodliwych barwników i aromatów, to smakuje o niebo lepiej od tego w proszku.







Składniki:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1  łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżka cukru nierafinowanego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka.
Przygotowanie:

    1. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym;
    2. Pozostałe 0,5 szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami, a
        następnie dodać do gotującego się mleka;
    3. Gotować na małym ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia;
    4. Pogotować jeszcze 1 minutę i gotowe.
 Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz