2 stycznia 2015

Pełnoziarniste placki bananowe


Placki bananowe są świetną opcją na śniadanie. Dostarczą nam niezbędnych wartości odżywczych i energię na początek dnia. Możemy je zestawiać z ulubionymi owocami bądź przetworami, w każdej wersji smakują równie pysznie.





Składniki:
  • 400 ml maślanki
  • 2-3 banany (zależy od wielkości)
  • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • pół szkl. otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
Przygotowanie:
 
1. Banany łączymy z maślanką i blendujemy. 
2. Przez sitko przesiewamy mąkę połączoną z sodą i otrębami.
3. Na koniec dodajemy jajko i wszystko mieszamy na jednolita masę.

 Ciasto wychodzi dość gęste i takie też powinno być. Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż do zarumienienia.


Gotowe placki możemy podawać z różnymi produktami: twarożkiem, owocami, dżemem, masłem czekoladowo-orzechowym własnej roboty.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz