4 lutego 2015

Tłuszcze utwardzone czyli cichy, ukryty... zabójca

Źródło: bonavita.pl

Olej utwardzony jest produktem stworzonym przez człowieka i szeroko stosowanym w branży spożywczej, ze względu na jego zalety techniczne i efektywność kosztową. Znane również jako tłuszcze trans, oleje te stały się przyczyną szkodliwych skutków dla zdrowia .



Wielu naukowców i lekarzy uważa, iż tłuszcze trans są tak niebezpieczne, że ich dodawanie do żywności powinno być zakazane. Są one tak niezdrowe, że nie ma właściwie bezpiecznego limitu spożycia. 

Źródło: vitalitias.info


Oleje uwodornione to oleje roślinne, których struktura chemiczna została zmieniona, aby zapobiec procesowi jełczenia żywności, co zwiększa jej trwałość i zachowuje pieniądze producenta. Proces uwodornienia obejmuje dodanie atomów wodoru do dostępnych w oleju wiązań podwójnych, czyli przekształca tak zwane wiązania „cis” w „trans”.






Produkty zawierające tłuszcze uwodornione nie rozpuszczają się w temperaturze pokojowej, dlatego można je przechowywać nie w lodówce, a w kuchennej szafce, mają wysoką temperaturę dymienia dlatego są trwałymi fryturami i można w nich dużo i często smażyć bez utraty jakości smażonych produktów. Dlatego tak chętnie tego typu tłuszcze są wykorzystywane w restauracjach, zwłaszcza tych typu fast-food, gdzie właściwie bez przerwy smażone są kolejne porcje frytek w tej samej niezmienianej od wielu godzin fryturze.

Szkodliwe skutki tłuszczy trans:
  • zwiększają ilość złego cholesterolu LDL i zmniejszają poziom dobrego cholesterolu- HDL;
  • znacznie zwiększają ryzyko chorób serca, wystąpienia arytmii serca i nagłego zatrzymania krążenia;
  • podwyższają poziom insuliny we krwi i oporności na insulinę (cukrzyca typu 2),
  • tworzą w tętnicach trwałe złogi co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, wylewów i zawałów serca;
  • drastycznie zwiększają zachorowania na raka jelita grubego;
  • przyczyniają się do zaburzeń w rozwoju płodu, niskiej masy urodzeniowej (izomery trans zawarte w pożywieniu przenikają z krwi matki do płodu przez łożysko).
    Źródło: blog.dietetykwszczecinie.pl
Gdzie występują tłuszcze utwardzone?

Lista produktów spożywczych, do których producenci dodają tłuszcze utwardzone jest niestety bardzo długa. Znajdziemy je w:
  • margarynach do smarowania pieczywa,
  • margarynach do pieczenia,
  • drożdżówkach,
  • wyrobach cukierniczych,
  • ciastkach,
  • wafelkach,
  • herbatnikach,
  • batonikach,
  • lodach,
  • zimnych deserach,
  • gotowych sosach,
  • różnego rodzaju produktach instant (np. kawa 3 w 1, zupy w proszku, gotowe kremy do ciast, budynie błyskawiczne),
  • w chipsach,
  • w żywności typu fast food.

Niekiedy producenci żywności niechętnie przyznają się do stosowania w swoich produktów tłuszczy utwardzonych. Będąc świadomym tego, że wśród konsumentów rośnie poziom wiedzy na temat szkodliwości tłuszczy trans, producenci żywności często starają się ukryć ich obecność w żywności poprzez podanie informacji o składzie w zawoalowany sposób.

Niestety w Polskim ustawodawstwie nie ma przymusu informowania o ilości tłuszczów utwardzonych w produkcie. Na chwilę obecną istnieje tylko przymus wyszczególnienia w składzie produktu, że zawiera on tłuszcz roślinny utwardzony (albo uwodorniony) lub częściowo utwardzony.

W jaki sposób możemy uniknąć szkodliwych tłuszczy? 
  • z dala omijajmy produkty typu fast i junk food
  • unikajmy produktów wysoko przetworzonych : krakersów, ciastek, chipsów, wszelkich dań gotowych, batonów itd.
  • zastąpmy smażenie (podczas którego również są uwalniane izomery trans) - pieczeniem, gotowaniem, grillowaniem lub przygotowywaniem na parze 
  • jako przekąski zamiast słodyczy jedzmy owoce  
  • świadomie wybierajmy produkt czytając jego etykietę. Jeśli w składzie produktu występuje tłuszcz roślinny uwodorniony, utwardzony olej roślinny, tłuszcze trans bądź tłuszcz częściowo uwodorniony to znaczy, że w danym produkcie znajdują się niebezpieczne izomery trans.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz