2 lutego 2015

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie


"Orkisz to najlepsze zboże, jest on ciepły (polepsza krążenie), tłusty (wzmacnia system nerwowy), mocny (dodaje energii) i łagodniejszy niż inne gatunki (delikatny w smaku). Temu, kto go je, daje dobre mięśnie (nie powoduje nadwagi) i dobrą krew (zapobiega miażdżycy). Wywołuje w duszy człowieka pogodę i radość."-Święta Hildegarda




Składniki:
  • 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • 0,5 kg mąki żytniej typ 720;
  • 3/4 szkl. płatków owsianych;
  • 3/4 szkl. otrębów pszennych;
  • 3/4 szkl. siemienia lnianego;
  • 3/4 szkl. pestek słonecznika;
  • 3/4 szkl. pestek z dyni; 
  • zakwas;
  • 2-4 łyżeczki soli;
  • 1 litr wody gazowanej.
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać mąkę, wszystkie ziarna i sól;
  2. Dodać wodę, zakwas i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ciasto przez kilka minut;
  3. Odebrać 2 łyżki na zakwas, a resztę ciasta odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godz. do wyrośnięcia;
  4. Wyłożyć wyrośnięte ciasto do 2 keksówek nasmarowanych olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni lub 160-170 na termoobiegu);
  5. Piec ok 1.15-1.30 godz. 
  6. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i zawinąć w ściereczkę, żeby odparował.





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz