31 stycznia 2015

Omlety z musem bananowym



Omlet to idealny posiłek na śniadanie. Jest bardzo pożywny, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Dzięki niemu pozytywnie rozpoczniesz każdy dzień. 






Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka;
  • 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej;
  • 150 ml mleka 2 %;
  • Szczypta soli;
  • Olej do smażenia.
Mus:
  • 2 banany;
  • 200 ml jogurtu
Przygotowanie:
  1. Oddzielamy białka od żółtek. 
  2. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
  3. Żółtka miksujemy z mlekiem i mąką na jednolitą masę, a następnie delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  5. Banany blendujemy, dodajemy jogurt naturalny i tak przygotowanym musem polewamy omlety.

 Z podanych proporcji wychodzą 4 omlety o średnicy ok. 20 cm. Można je przygotować na różne sposoby, dodając swoje ulubione składniki. Moim faworytem jest mus z bananów, który dostarcza dodatkową dawkę energii :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz