Domowy kisiel jest w 100 % naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów, barwników czy ulepszaczy smaku. Jest on zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy od tego z proszku.
Składniki:
- 100 ml soku owocowego (ja dodałam wiśniowy);
- 0,5 litra wody;
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (jeśli wolisz gęstszy można dodać więcej);
- Owoce (ja dodałam wiśnie ze słoika);
- Dosłodzić do smaku cukrem nierafinowanym.
Przygotowanie:
- Z 0,5 litra wody odlać niewielką ilość do kubka.
- Resztę wymieszać w garnku z sokiem i cukrem, a następnie zagotować.
- Do gotującego się soku wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody.
- Gotować przez chwilę, cały czas mieszając.
- Do naczyń wyłożyć owoce, a następnie zalać przygotowanym kisielem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz