Większość majonezów i sosów smakowych w sklepach zawiera szkodliwy olej utwardzony, konserwanty i stabilizatory, a także nierzadko żółtko jaja kurzego w proszku (?!). Zamiast tego proponuję pięć bardzo smacznych, lekkich i zdrowych sosów do sałatek, kanapek i przystawek, które łatwo przyrządzimy sami.
Sos musztardowy:
- 3 łyżki musztardy;
- 3 łyżki oleju lnianego;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- zioła prowansalskie.
Sos koperkowo - jogurtowy
- 200 ml jogurtu naturalnego;
- Pęczek koperku;
- Sól;
- Pieprz;
- Kilka kropli soku z cytryny.
Sos ten idealnie nadaje się do łososia a także sałat.
Sos ziołowo - czosnkowy
Sos curry
Sos winegret
- 4 łyżki soku z cytryny;
- 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek;
- 2 łyżki wody;
- Sól;
- Pieprz;
- Zioła prowansalskie;
- 1 łyżeczka miodu.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ponownie zamieszać, połączyć z warzywami na kilkanaście minut przed podaniem.
- 200 ml jogurtu naturalnego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
- 1 łyżeczka bazylii;
- Sól;
- Pieprz.
- 100 ml jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka przyprawy curry;
- Sól;
- Pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz