Źródło: thehealthykey.com |
Niektórzy ludzie dziedziczą szybki metabolizm. Mężczyźni np. mają tendencję do szybszego spalania kalorii niż kobiety, nawet podczas odpoczynku. U większości ludzi, metabolizm zwalnia stopniowo po 40 roku życia. Chociaż nie możemy kontrolować swojego wieku, płci czy genetyki, istnieją inne sposoby, aby poprawić swój metabolizm. Rozplanuj swój dzień tak,
by spalać tłuszcz przez 24 godziny na dobę.
Późne śniadanie bądź w ogóle jego brak powoduje, iż jesteśmy zmęczeni i rozdrażnieni. Przyczyną jest niski poziom cukru we krwi wywołujący głód. Kiedy jesteśmy głodni nasz organizm
wyzwala produkcję kortyzolu – hormonu stresu, który sprzyja zamianie
zjadanych w ciągu dnia kalorii w tkankę tłuszczową i niestety, wzmaga
apetyt na słodycze. Opuszczanie śniadań sprzyja też atakom wieczornego
obżarstwa. Jeżeli zjemy do pół godziny po wstaniu, pełnowartościowe śniadanie to rozruszamy nasz metabolizm.
2. Zrezygnuj z "oczyszczonych" produktów
Po zjedzeniu produktów "oczyszczonych" i przetworzonych (ciastka, białe pieczywo, biały ryż, jasny makaron czy mąka pszenna), występuje silny wzrost poziomu insuliny, która utrzymuje się długo we krwi i sprawia, że odczuwamy głód. Nieoczyszczony ryż (brązowy), kasze, płatki zbożowe, pełnoziarnisty makaron dostarczają naszemu
organizmowi węglowodanów złożonych, przez co przyśpieszają metabolizm
poprzez stabilizowanie poziomu insuliny we krwi. Zawierają też błonnik
obniżający poziom cholesterolu we krwi, chroniący przed chorobami jelita
grubego oraz zapobiegający zaparciom.
3. Pij zieloną herbatę
Jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia, wartości odżywczych. Posiada
właściwości lecznicze, a zawarte w niej składniki przyspieszają proces
przemiany materii, gdyż stymulują przemianę
tłuszczów w energię. Ma także działanie moczopędne, przyśpiesza
pozbywanie się z organizmu nadmiaru wody, a wraz z nią szkodliwych
produktów przemiany materii. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawiających proces
trawienia, a ponadto posiada właściwości obniżające poziom złego
cholesterolu we krwi (LDL), chroniąc organizm przed zmianami
miażdżycowymi i chorobami serca.
4. Jedz produkty zawierające błonnik
Błonnik to jeden ze składników pożywienia będący sprzymierzeńcem w
odchudzaniu, znacznie polepszający metabolizm. Dostarczony z pokarmem,
szczególnie nierozpuszczalny, pod wpływem wody i temperatury pęcznieje w
żołądku dając długotrwałe uczucie sytości. Opuszcza organizm powoli w
niemalże niezmienionej postaci, usprawnia proces trawienia, co więcej,
zbiera po drodze szkodliwe dla zdrowia toksyny, wzmacnia mięśnie jelit
pobudzając je do wysiłku.
Istnieją diety odchudzające, które swoją skuteczność zawdzięczają
licznym przyprawom dodawanym do każdego posiłku. Jedną z ważniejszych,
wykazującą właściwości odchudzające i wzmagające sprawność metabolizmu
jest papryczka chili (zarówno mielona jak i świeża). Zawarta w niej
kapsaicyna świetnie redukuje tkankę tłuszczową, pobudza proces
trawienia, rozgrzewa i dodaje energii. Imbir, oprócz właściwości
pobudzających procesy metaboliczne, poprawia krążenie krwi zarówno ciała
jak i mózgu. Wspomaga odchudzenie, rozgrzewa organizm i przyspiesza
spalanie kalorii. Cynamon również wspomaga przemianę materii, ponadto
wykazuje działanie oczyszczające, a jego systematyczne spożywanie
przyspiesza spalanie tłuszczu.
6. Pij dużo wody
8 do 12 szklanek dziennie to minimum. Każda reakcja enzymatyczna w naszym
organizmie może przebiegać wyłącznie w środowisku wody, jeśli jest jej
za mało, tempo metabolizmu i produkcja energii gwałtownie się obniża.
Trzeba pamiętać o tym, że bardzo łatwo jest pomylić pragnienie z głodem.
Pijąc wodę, rzadziej sięgniemy po ciastko, ponadto oczyści ona organizm z niebezpiecznych dla zdrowia toksyn. Nie powinniśmy też rezygnować z pokarmów bogatych w wodę, czyli warzyw i owoców.
7. Jedz produkty wysokobiałkowe
Glukagon, hormon przeciwnie działający do insuliny, jest uwalniany
w odpowiedzi na produkty białkowe, ale o niskiej zawartości tłuszczu,
takie jak chudy ser, chude mięso z kurczaka, ryby, białko jaj i serwatka
w proszku. Glukagon daje sygnały do komórek tłuszczowych, aby uwolniły
tłuszcz do krwioobiegu, a komórki wykorzystały go do zamiany na energię.
Białka jaja są najlepszym i najlepiej przyswajalnym źródłem aminokwasów
dla organizmu, niestety, niedocenianym. Warto je jeść przynajmniej
kilka razy w tygodniu. Białka te budują mięśnie, przyspieszają
metabolizm i ułatwiają spalenie tłuszczu. Są sycące. Na samo strawienie i
przyswojenie aminokwasów z jajka organizm zużywa ok. 35 kcal.
8. Wybieraj produkty bogate w kwasy omega-3
Czyli np. oleje rybne i roślinne, tłuste ryby morskie, rośliny
strączkowe, orzechy, siemię lniane. Zawarte w nich kwasy omega-3
przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej, stymulują bowiem działanie
karnityny (która spełnia funkcje transportowe wobec kwasów tłuszczowych i
przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej). Dowiedziono też, że kwasy
omega-3 oczyszczają wątrobę, dzięki czemu wzrasta jej zdolność do
rozkładania tłuszczy.
Cytrusy zawierają flawonoid o nazwie naringenina, która wspomaga metabolizm,
obniża poziom cholesterolu i stymuluje wątrobę do rozkładu tłuszczu.
Także zawarta w cytrusach witamina C wspomaga przemianę materii, natomiast obecne w jabłkach pektyny pęcznieją w żołądku, powodując na długi czas uczucie sytości.
Zawierają pektyny, które pęczniejąc w żołądku, na długi czas zapewniają uczucie sytości.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-przyspieszamy-przemiane-materii,nId,433226#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-przyspieszamy-przemiane-materii,nId,433226#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Zawierają pektyny, które pęczniejąc w żołądku, na długi czas zapewniają uczucie sytości.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-przyspieszamy-przemiane-materii,nId,433226#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-przyspieszamy-przemiane-materii,nId,433226#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
10. Jedz regularnie małe posiłki co ok 3 godz
Regularne posiłki są jednym z najważniejszych elementów racjonalnej
diety i podstawowym warunkiem sprawnego metabolizmu. Układ trawienny
największą wydajność wykazuje wtedy, gdy systematycznie, o stałych
porach otrzymuje określone racje pokarmowe. Pozwala to na wypracowanie
niezmiennego, uporządkowanego rytmu pracy przewodu pokarmowego, poprawy
trawienia, a w efekcie polepszenia przemiany materii. Codzienna dieta powinna składać się z 4 lub 5 posiłków spożywanych średnio co 3–4 godziny.
Liczne badania potwierdzają, iż odpowiednia,
codzienna dawka ruchu korzystnie wpływa na przemianę materii. Aktywność
fizyczna pobudza komórki do efektywnej pracy, przyspiesza krążenie krwi,
uwalnia zmagazynowaną w organizmie energię, a co najważniejsze jest
najlepszym sposobem na spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyrost masy
mięśniowej. Metabolizm w dużej mierze zależy od mięśni, w których
magazynowane są katalizatory spalania tłuszczów w organizmie. Im większe
mięśnie, tym lepszy metabolizm!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz