Brokuł - największy konkurent kalafiora, bardzo popularny wśród kulturystów, w Stanach Zjednoczonych promowany jako "wysokowartościowy produkt o
niebanalnym smaku". Jest ogólnodostępny i smaczny, ale to głównie jego zasobność w cenne dla zdrowia składniki powoduje, że jest warzywem tak wyjątkowym i polecanym.
10 powodów dla których warto jest jeść brokuł:
- Pomaga ochronić przed rakiem. Zawiera potężne antyoksydanty, które powstrzymują raka piersi, szyjki macicy i prostaty.
- Chroni przed objadaniem się. 100 gram brokuł ma tyle białka, ile 100 gram ryżu czy kukurydzy, ale o połowę mniej kalorii.
- Wzmacnia system immunologiczny. Brokuł zawiera dużą ilość betakarotenu, cynku i selenu, które wzmacniają nasz system immunologiczny.
- Ma działanie przeciwzapalne. Zawiera flawonoid, zwany kaempferolem, który wykazuje działania przeciwzapalne.
- Pomaga cukrzykom i odchudzającym się. Posiada niewielką ilość cukru, a dużo błonnika, co pozwala na niski poziom insuliny w oragnizmie.
- Pomaga wchłaniać witaminę D. Brokuł zawiera witaminę A i K, które pomagają wchłaniać przez organizm witaminę D. Jest to szczególnie ważne zimą, kiedy doskwiera nam brak słońca.
- Jest dobry dla oczu. Jest bogaty w karotenoidy, które poprawiają wzrok i są dobre dla oczu.
- Poprawia wygląd skóry. Zawarta w nim glukorafanina podczas trawienia przekształca się w inny związek, który sprzyja regeneracji komórek skóry.
- Zapobiega przeziębieniom. Zawarta w brokule witamina C ma właściwości antyoksydacyjne i anty zapalne, które pomagają zwalczać symptomy przeziębienia i zapobiegać zachorowaniom.
- Chroni nasze kości. Zawiera dużą ilość wapnia oraz witaminy K, niezbędne dla mocnych kości i ich ochrony przed osteoporozą.
Warto wiedzieć, że...:
- Brokuł jest bardzo zdrowy i bezpieczny dla organizmu, jedynym jego skutkiem ubocznym spożycia są właściwości gazotwórcze. Jednak, aby je złagodzić, należy brokuł podać z imbirem, kminkiem, koprem lub czosnkiem.
- Brokuła nie należy przegotować, ponieważ traci on wtenczas swoje wartości odżywcze, sole mineralne i witaminy. Dlatego brokuł powinno się gotować na parze lub w wodzie - al dente (zazwyczaj trwa to 5 minut).
- Jeśli podczas gotowania brokułu dodamy odrobinę cukru nie straci on swego koloru, a także złagodzimy jego gorzkawy posmak.
- Główki brokuł powinny składać się z ciemnozielonych lub purpurowych różyczek ściśle przylegających do siebie, bez żadnych śladów zażółcenia. Natomiast łodyga powinna być jędrna, zielona (a nie biała!) i porośnięta zielonymi liśćmi.
- Brokuł przechowujemy w lodówce, w plastikowej torebce, nie dłużej niż 5 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz