3 grudnia 2014

Zupa meksykańska z mięsem mielonym


Sycąca, rozgrzewająca, pikantna... to tylko niektóre określenia pysznej zupy meksykańskiej.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdza się na chłodne jesienne i zimowe dni. 


Składniki:
  • puszka kukurydzy;
  • puszka groszku;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • 1 cebula;
  • 400 gram mięsa mielonego;
  • przecier pomidorowy;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz biały, papryka ostra.
Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek;
  2. Gdy cebula będzie miękka dodajemy mięso mielone i razem smażymy; 
  3. W garnku gotujemy litr bulionu warzywnego, gdy będzie gotowy
      dodajemy:mięso z cebulą, odsączoną czerwoną fasole, kukurydzę i groszek.
  4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy wszystko razem około
     10 minut.
  5. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą - wedle uznania.
  6. Podajemy ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego! ;)






1 komentarz: