Sycąca, rozgrzewająca, pikantna... to tylko niektóre określenia pysznej zupy meksykańskiej.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdza się na chłodne jesienne i zimowe dni.
Składniki:
- puszka kukurydzy;
- puszka groszku;
- puszka czerwonej fasoli;
- 1 cebula;
- 400 gram mięsa mielonego;
- przecier pomidorowy;
- 1 litr bulionu warzywnego;
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz biały, papryka ostra.
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek;
2. Gdy cebula będzie miękka dodajemy mięso mielone i razem smażymy;
3. W garnku gotujemy litr bulionu warzywnego, gdy będzie gotowy
dodajemy:mięso z cebulą, odsączoną czerwoną fasole, kukurydzę i groszek.
4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy wszystko razem około
10 minut.
5. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą - wedle uznania.
6. Podajemy ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem.
Smacznego! ;)
Pyszna, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń