20 listopada 2014

Galaretka z kurczakiem


Galaretka z kurczakiem i warzywami jest bardzo smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Bardzo dobrze sprawdza się na różnego rodzaju domowych imprezach i spotkaniach. Galaretkę robi się szybko, jest lekkostrawna i niskokaloryczna.





 
Składniki:
  • 2 ćwiartki kurczaka;
  • 3 marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • 150 gram groszku konserwowego;
  • 150 gram kukurydzy konserwowej;
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, żelatyna.

Przygotowanie:

1. Gotujemy ćwiartki kurczaka, marchewki, pietruszkę z zielem angielskim i  listkami laurowymi w 4 szklankach wody (ok.45 minut).


2. Mięso  wyjmujemy z rosołu, zdejmujemy skórę, oddzielamy od kości, studzimy i kroimy w kostkę. 


3. Marchewki kroimy w plasterki i układamy w kubeczku plastikowym, na przemian z groszkiem, kukurydzą i mięsem.


4. Rosół dokładnie przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozpuszczamy w nim 5 łyżeczek żelatyny. Gdy rosół zaczyna tężeć zalewamy nim warzywa i mięso (1/2 wysokości kubeczka).


5. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po zastygnięciu porcję galaretki wykładamy na liście sałaty i dekorujemy zieleniną.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz