Galaretka z kurczakiem i warzywami jest bardzo smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Bardzo dobrze sprawdza się na różnego rodzaju domowych imprezach i spotkaniach. Galaretkę robi się szybko, jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka;
- 3 marchewki;
- 1 pietruszka;
- 150 gram groszku konserwowego;
- 150 gram kukurydzy konserwowej;
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, żelatyna.
Przygotowanie:
1. Gotujemy ćwiartki kurczaka, marchewki, pietruszkę z zielem angielskim i listkami laurowymi w 4 szklankach wody (ok.45 minut).
2. Mięso wyjmujemy z rosołu, zdejmujemy skórę, oddzielamy od kości, studzimy i kroimy w kostkę.
3. Marchewki kroimy w plasterki i układamy w kubeczku plastikowym, na przemian z groszkiem, kukurydzą i mięsem.
4. Rosół dokładnie przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozpuszczamy w nim 5 łyżeczek żelatyny. Gdy rosół zaczyna tężeć zalewamy nim warzywa i mięso (1/2 wysokości kubeczka).
5. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po zastygnięciu porcję galaretki wykładamy na liście sałaty i dekorujemy zieleniną.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz