Źródło:www.e-kulturystyka.com |
Błonnik jest niestety mało popularny i dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jak cudowne ma właściwości. Jego optymalna dzienna dawka to 35 g.
W jakich produktach go szukać? Jak może wpłynąć na nasz organizm wprowadzenie błonnika do diety?
Błonnik jest to włókno roślinne, nietrawione i nieprzyswajane przez przewód pokarmowy. Nie dostarcza też, naszemu organizmowi żadnych wartości mineralnych, a mimo to jest mu niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.
Błonnik zapewnia nam uczucie sytości i jest jednocześnie "gąbką", która oczyszcza jelita. Wchłania wszystkie szkodliwe substancje:
- metale ciężkie,
- toksyny,
- konserwanty,
- "ulepszacze smaku" ,
- sfermentowane jedzenie (tylko ok. 15 dkg z 1 kg spożytego jedzenia, trafia do jelita cienkiego, reszta do jelita grubego, gdzie w temp. 40 stopni ulega sfermentowaniu. Jest to często przyczyną gazów lub nieświeżego oddechu)
Źródło: www.mapazdrowia.pl
Wiele wartości mineralnych i witamin jest przyswajane właśnie przez jelita, jeśli są zanieczyszczone to organizm ich nie wchłonie.
Podobnie sprawy się mają z układem odpornościowym. Za każdym razem podczas jedzenia do naszego organizmu dostają się bakterie, grzyby, wirusy i inne szkodliwe substancje mogące powodować choroby. Błonnik przyczynia się do wytwarzania bakterii probiotycznych walczących z wszelkimi wirusami. Brak probiotyków powoduje, że organizm nie jest zdolny do obrony.
Źródło: www.klubzdrowychludzi.pl |
- cukrzycy,
- nowotworom przewodu pokarmowego,
- chorobom układu krążenia,
- otyłości.
Pieczywo
Nazwa produktu Wartość energetyczna
(kcal) w 100gBłonnik pokarmowy
(g)Chleb żytni razowy 223 5,9 Pumpernikiel 252 6,4 Chleb mieszany
ze słonecznikiem246 4,9 Chleb baltonowski 248 4,7 Chleb graham 226 5,0 Bułki grahamki 258 5,4 Chleb pszenny 249 4,5 Bagietki francuskie 283 2,2 Kajzerki 296 2,1 Pieczywo tostowe 305 2,1 Bułki maślane 326 2,0
Kasze i produkty zbożowe
Nazwa produktu W 100 g
i w porcjiWartość
energetyczna
(kcal)Błonnik
pokarmowy
(g)Ryż brązowy 100 g
1 łyżka-20g322
648,7
1,7Ryż biały 100 g
1 łyżka-16g344
552,4
0,4Kasza jęczmienna
perłowa100 g
1 łyżka-20g327
656,2
1,2Kasza gryczana 100 g
1 łyżka-20g336
675,9
1,2Kasza jaglana 100 g
1 łyżka-20g346
693,2
0,6Kasza manna 100 g
1 łyżka-15g348
522,5
0,4Makaron dwujajeczny 100 g 379 2,6 Otręby pszenne 100 g
1 łyżka-10g185
3542,4
4,2Płatki pszenne 100 g
1 łyżka-10g351
3510,1
1,0Musli z rodzynkami
i orzechami100 g
1 łyżka-10g375
389,7
1,0Musli z owocami suszonymi 100 g
1 łyżka-10g325
338,0
0,8Płatki owsiane 100 g
1 łyżka-6g366
226,9
0,4Płatki kukurydziane 100 g
1 łyżka-4g363
156,6
0,3
Warzywa
Nazwa produktu W 100 g Wartość
energetyczna
(kcal)Błonnik
pokarmowy
(g)Fasola biała 100 g 288 15,7 Groch 100 g 293 15,0 Soja 100 g 382 15,7 Groszek zielony 100 g 76 6,0 Bób 100 g 66 5,8 Brukselka 100 g 37 5,4 Seler korzeniowy 100 g 21 4,9 Fasola szparagowa 100 g 27 3,9 Marchew 100 g 27 3,6 Rzepa 100 g 26 3,5 Por 100 g 24 2,7 Szpinak 100 g 16 2,6 Kapusta włoska 100 g 38 2,6 Brokuły 100 g 27 2,5 Rzodkiewka 100 g 14 2,5 Kapusta czerwona 100 g 27 2,5 Kalafior 100 g 22 2,4 Burak 100 g 38 2,2 Kalarepa 100 g 29 2,2 Papryka czerwona 100 g 28 2,0 Sałata 100 g 14 1,4 Pomidor 100 g 15 1,2 Ziemniak 100 g 77 1,5 Cukinia 100 g 15 1,0
Owoce
Nazwa produktu W 100 g Wartość
energetyczna
(kcal)Błonnik
pokarmowy
(g)Porzeczki czarne 100 g 36 7,9 Porzeczki czerwone 100 g 31 7,7 Porzeczki białe 100 g 33 6,4 Maliny 100 g 29 6,7 Czarne jagody 100 g 45 3,2 Agrest 100 g 41 3,0 Gruszka 100 g 54 2,1 Jabłko 100 g 46 2,0 Grejpfrut 100 g 36 1,9 Mandarynki 100 g 42 1,9 Pomarańcza 100 g 44 1,9 Brzoskwinia 100 g 46 1,9 Truskawki 100 g 28 1,8 Morele 100 g 47 1,7 Banan 100 g 95 1,7 Śliwki 100 g 45 1,6 Winogrona 100 g 69 1,5 Czereśnia 100 g 61 1,3 Arbuz 100 g 36 0,3 Figi suszone 100 g 290 12,9 Morele suszone 100 g 284 10,3 Śliwki suszone 100 g 266 9,4 Daktyle suszone 100 g 277 8,7
Orzechy i nasiona
Nazwa produktu W 100 g Wartość
energetyczna
(kcal)Błonnik
pokarmowy
(g)Migdały 100 g 572 12,9 Orzechy laskowe 100 g 640 8,9 Orzechy arachidowe 100 g 560 7,3 Orzechy włoskie 100 g 645 6,5 Orzechy pistacjowe 100 g 589 6,1 Słonecznik, nasiona 100 g 561 6,0 Źródło: Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Błonnik to podstawa zdrowia każdego człowieka, każdy w jakis sposób powinien miec go w swojej diecie. Moim źródłem błonnika są nasiona babki płesznik i babki jajowatej, które nazywają sie błonnik witalny. Nie mam czasu na komponowanie diety wysoko błonnikowej, więc szukając alternatywy znalazłam błonnik witalny. Kupuję sobie gotową mieszankę nasion i piję z sokiem, kefirem albo wodą. Po kuracji mam super samopoczucie i sprawnie działający układ pokarmowy i zero problemów trawiennych. Polecam.
OdpowiedzUsuń