11 listopada 2014

Błonnik pokarmowy - gdzie i po co go szukać

Źródło:www.e-kulturystyka.com

Błonnik jest niestety mało popularny i dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jak cudowne ma właściwości. Jego optymalna dzienna dawka to 35 g.
W jakich produktach go szukać? Jak może wpłynąć na nasz organizm wprowadzenie błonnika do diety?






Błonnik jest to włókno roślinne, nietrawione i nieprzyswajane przez przewód pokarmowy. Nie dostarcza też, naszemu organizmowi żadnych wartości mineralnych, a mimo to jest mu niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. 

Błonnik zapewnia nam uczucie sytości  i jest jednocześnie "gąbką", która oczyszcza jelita. Wchłania wszystkie szkodliwe substancje:
  • metale ciężkie, 
  • toksyny, 
  • konserwanty,
  • "ulepszacze smaku" ,
  • sfermentowane jedzenie (tylko ok. 15 dkg z 1 kg spożytego jedzenia, trafia do jelita cienkiego, reszta do jelita grubego, gdzie w temp. 40 stopni ulega sfermentowaniu. Jest to często przyczyną gazów lub nieświeżego oddechu)
     
    Źródło: www.mapazdrowia.pl
    .

Wiele wartości mineralnych i witamin jest przyswajane właśnie przez jelita, jeśli są zanieczyszczone to organizm ich nie wchłonie. 

Podobnie sprawy się mają z układem odpornościowym. Za każdym razem podczas jedzenia do naszego organizmu dostają się bakterie, grzyby, wirusy i inne szkodliwe substancje mogące powodować choroby. Błonnik przyczynia się do wytwarzania bakterii probiotycznych walczących z wszelkimi wirusami. Brak probiotyków powoduje, że organizm nie jest zdolny do obrony. 

Źródło: www.klubzdrowychludzi.pl
Dzięki swoim właściwościom błonnik zapobiega powstawaniu wielu chorób np.:
  • cukrzycy,
  • nowotworom przewodu pokarmowego,
  • chorobom układu krążenia,
  • otyłości.
Najlepszy błonnik to ten przyswajany naturalnie. Poniżej znajdziemy produkty, w których możemy go znaleźć:

Pieczywo
Nazwa produktu Wartość energetyczna
(kcal) w 100g
Błonnik pokarmowy
(g)
Chleb żytni razowy 223 5,9
Pumpernikiel 252 6,4
Chleb mieszany
ze słonecznikiem
246 4,9
Chleb baltonowski 248 4,7
Chleb graham 226 5,0
Bułki grahamki 258 5,4
Chleb pszenny 249 4,5
Bagietki francuskie 283 2,2
Kajzerki 296 2,1
Pieczywo tostowe 305 2,1
Bułki maślane 326 2,0

Kasze i produkty zbożowe
Nazwa produktu W 100 g
i w porcji
Wartość
energetyczna
(kcal)
Błonnik
pokarmowy
(g)
Ryż brązowy 100 g
1 łyżka-20g
322
64
8,7
1,7
Ryż biały 100 g
1 łyżka-16g
344
55
2,4
0,4
Kasza jęczmienna
perłowa
100 g
1 łyżka-20g
327
65
6,2
1,2
Kasza gryczana 100 g
1 łyżka-20g
336
67
5,9
1,2
Kasza jaglana 100 g
1 łyżka-20g
346
69
3,2
0,6
Kasza manna 100 g
1 łyżka-15g
348
52
2,5
0,4
Makaron dwujajeczny 100 g 379 2,6
Otręby pszenne 100 g
1 łyżka-10g
185
35
42,4
4,2
Płatki pszenne 100 g
1 łyżka-10g
351
35
10,1
1,0
Musli z rodzynkami
i orzechami
100 g
1 łyżka-10g
375
38
9,7
1,0
Musli z owocami suszonymi 100 g
1 łyżka-10g
325
33
8,0
0,8
Płatki owsiane 100 g
1 łyżka-6g
366
22
6,9
0,4
Płatki kukurydziane 100 g
1 łyżka-4g
363
15
6,6
0,3

Warzywa
Nazwa produktu W 100 g Wartość
energetyczna
(kcal)
Błonnik
pokarmowy
(g)
Fasola biała 100 g 288 15,7
Groch 100 g 293 15,0
Soja 100 g 382 15,7
Groszek zielony 100 g 76 6,0
Bób 100 g 66 5,8
Brukselka 100 g 37 5,4
Seler korzeniowy 100 g 21 4,9
Fasola szparagowa 100 g 27 3,9
Marchew 100 g 27 3,6
Rzepa 100 g 26 3,5
Por 100 g 24 2,7
Szpinak 100 g 16 2,6
Kapusta włoska 100 g 38 2,6
Brokuły 100 g 27 2,5
Rzodkiewka 100 g 14 2,5
Kapusta czerwona 100 g 27 2,5
Kalafior 100 g 22 2,4
Burak 100 g 38 2,2
Kalarepa 100 g 29 2,2
Papryka czerwona 100 g 28 2,0
Sałata 100 g 14 1,4
Pomidor 100 g 15 1,2
Ziemniak 100 g 77 1,5
Cukinia 100 g 15 1,0

Owoce
Nazwa produktu W 100 g Wartość
energetyczna
(kcal)
Błonnik
pokarmowy
(g)
Porzeczki czarne 100 g 36 7,9
Porzeczki czerwone 100 g 31 7,7
Porzeczki białe 100 g 33 6,4
Maliny 100 g 29 6,7
Czarne jagody 100 g 45 3,2
Agrest 100 g 41 3,0
Gruszka 100 g 54 2,1
Jabłko 100 g 46 2,0
Grejpfrut 100 g 36 1,9
Mandarynki 100 g 42 1,9
Pomarańcza 100 g 44 1,9
Brzoskwinia 100 g 46 1,9
Truskawki 100 g 28 1,8
Morele 100 g 47 1,7
Banan 100 g 95 1,7
Śliwki 100 g 45 1,6
Winogrona 100 g 69 1,5
Czereśnia 100 g 61 1,3
Arbuz 100 g 36 0,3
Figi suszone 100 g 290 12,9
Morele suszone 100 g 284 10,3
Śliwki suszone 100 g 266 9,4
Daktyle suszone 100 g 277 8,7

Orzechy i nasiona
Nazwa produktu W 100 g Wartość
energetyczna
(kcal)
Błonnik
pokarmowy
(g)
Migdały 100 g 572 12,9
Orzechy laskowe 100 g 640 8,9
Orzechy arachidowe 100 g 560 7,3
Orzechy włoskie 100 g 645 6,5
Orzechy pistacjowe 100 g 589 6,1
Słonecznik, nasiona 100 g 561 6,0
Źródło: Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

1 komentarz:

  1. Błonnik to podstawa zdrowia każdego człowieka, każdy w jakis sposób powinien miec go w swojej diecie. Moim źródłem błonnika są nasiona babki płesznik i babki jajowatej, które nazywają sie błonnik witalny. Nie mam czasu na komponowanie diety wysoko błonnikowej, więc szukając alternatywy znalazłam błonnik witalny. Kupuję sobie gotową mieszankę nasion i piję z sokiem, kefirem albo wodą. Po kuracji mam super samopoczucie i sprawnie działający układ pokarmowy i zero problemów trawiennych. Polecam.

    OdpowiedzUsuń