8 listopada 2014

Owoc granatu - bomba witamin :-)


Owoce granatu są jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców leczniczych. Badania dowodzą, że picie dziennie 1/4 szklanki soku z granatu może poprawić stan układu krwionośnego dzięki zmniejszeniu utleniania "złego" cholesterolu -LDL.





Granaty to bardzo soczyste owoce, o orzeźwiającym, lekko kwaskowatym lub słodkawym smaku ( w zależności od dojrzałości i odmiany). Jego zastosowanie w kuchni jest szerokie, przyrządza się z nich soki, dodaje do deserów oraz sałatek. 

Co zawierają?

  • Błonnik- zapobiega zaparciom, obniża stężenie cholesterolu, daje uczucie sytości (więcej o błonniku tutaj);
  • Mangan- granaty zawierają go w dużej ilości (jeden granat zawiera 0,9 mg, czyli ok 44% dziennego zapotrzebowania), pierwiastek ten ma duże znaczenie dla mocnych i zdrowych kości oraz zębów;
  • Antocyjany- mogą chronić prze nowotworami i chorobami serca. Mają dobroczynne działanie na żylaki i hemoroidy. Sok z granatów zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata czy czerwone wino;
  • Katechiny- zabezpieczają komórki przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu mogą chronić przed nowotworami, chorobami serca oraz infekcjami;
  • Potas- obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, kamieni nerkowych  i wylewu (jeden granat zawiera 399 mg potasu, co daje nam ok 11% dziennego zapotrzebowania);
  • Kwas elaginowy- występuje w granatach w dużej ilości. Współpracując z innym przeciwutleniaczami, chroni komórki przed toksynami występującymi w środowisku.

Źródło: ek.pl
 
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna      68 kcal
Białko 1 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 17,2 g
Błonnik 0,6 g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz