Owoce granatu są jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców leczniczych. Badania dowodzą, że picie dziennie 1/4 szklanki soku z granatu może poprawić stan układu krwionośnego dzięki zmniejszeniu utleniania "złego" cholesterolu -LDL.
Granaty to bardzo soczyste owoce, o orzeźwiającym, lekko kwaskowatym lub słodkawym smaku ( w zależności od dojrzałości i odmiany). Jego zastosowanie w kuchni jest szerokie, przyrządza się z nich soki, dodaje do deserów oraz sałatek.
Co zawierają?
- Błonnik- zapobiega zaparciom, obniża stężenie cholesterolu, daje uczucie sytości (więcej o błonniku tutaj);
- Mangan- granaty zawierają go w dużej ilości (jeden granat zawiera 0,9 mg, czyli ok 44% dziennego zapotrzebowania), pierwiastek ten ma duże znaczenie dla mocnych i zdrowych kości oraz zębów;
- Antocyjany- mogą chronić prze nowotworami i chorobami serca. Mają dobroczynne działanie na żylaki i hemoroidy. Sok z granatów zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata czy czerwone wino;
- Katechiny- zabezpieczają komórki przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu mogą chronić przed nowotworami, chorobami serca oraz infekcjami;
- Potas- obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, kamieni nerkowych i wylewu (jeden granat zawiera 399 mg potasu, co daje nam ok 11% dziennego zapotrzebowania);
- Kwas elaginowy- występuje w granatach w dużej ilości. Współpracując z innym przeciwutleniaczami, chroni komórki przed toksynami występującymi w środowisku.
Źródło: ek.pl |
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 68 kcal |
Białko | 1 g |
Tłuszcz | 0,3 g |
Węglowodany | 17,2 g |
Błonnik | 0,6 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz