Krem z brokuła to gęsta i pożywna zupa o pięknym, zielonym kolorze. Sycąca i delikatna w smaku, zawiera mnóstwo cennych mikroelementów i witamin.
Składniki:
- 1 brokuł;
- warzywa do bulionu: marchew, pietruszka, seler, por;
- 5 ziemniaków;
- 100 gram prażonych pestek słonecznika;
- świeża natka pietruszki;
- jogurt grecki;
- przyprawy: pieprz, sól, mielony imbir, gałka muszkatołowa.
- Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy warzywa (marchew, seler, pietruszkę i por) i gotujemy bulion przez około godzinę.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut.
- Po upływie tego czasu dodajemy umyty i podzielony w różyczki brokuł, gotujemy, aż będzie miękki.
- Na koniec wszystko blendujemy i przyprawiamy.
- Przed podaniem dodajemy odrobinę jogurtu greckiego oraz posypujemy świeżą natka pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz