31 grudnia 2014

Dekalog zdrowej diety

Źródło: www.dailyhiit.com

Zdrowa dieta to nie jest pomysł na dzień, tydzień czy nawet rok. Powinniśmy ją stosować całe życie. Tylko wtedy uda nam się poprawić kondycję fizyczna i psychiczną. To co jemy, ma przecież wpływ na naszą odporność, samopoczucie, a także na to jak wyglądamy.





Powinniśmy powtarzać jak mantrę słowa: "jestem tym, co jem, jestem tym, co jem...", aż dotrze to do naszej podświadomości i zaczniemy wprowadzać zmiany w swoje nawyki żywieniowe.  

1. Staraj się nie jeść po za domem, posiłki przyrządzaj samodzielnie. 
Źródło: popsugar.com
Niestety często z braku czasu stołujemy się w lokalach, gdzie jedzenie jest przyrządzane z nastawieniem na ilość, a nie jakość. Nie rzadko są to bary typu fast food, gdzie jedzenie jest z dużą ilością niezdrowych tłuszczy, soli i innych przypraw poprawiających smak i wygląd dań. W domu sami mamy wpływ na to co ląduje na naszym talerzu i w efekcie w naszym organizmie ;-)

2. Jedz jak najwięcej surowych, nie przetworzonych produktów.
Źródło: nutrition.com
Żywność nie przetworzona to taka, która nie została poddana żadnym, nawet najmniejszym zabiegom. Każdy rodzaj obróbki  żywności: gotowanie, smażenie, mrożenie, nie wspominając o przemysłowym jej przetworzeniu, w jakiś sposób obniża wartość odżywczą produktów.

3. Jedz jak najczęściej produkty z upraw ekologicznych.
Źródło: spolem.org.pl
Rośliny z upraw ekologicznych wyrastają na naturalnych nawozach bogatych w sole mineralne, gleba nie jest skażona metalami ciężkimi, a rośliny pestycydami. Zwierzęta hodowane w sposób ekologiczny są karmione naturalnie, do pożywienie nie dodaje się hormonów wzrostu ani antybiotyków.

4. Gotuj krótko, w wodzie i na parze, w jak najmniejszej ilości wody.
Źródło: letsgodine.com
Im mniej wody i im krótsze gotowanie, tym mniej wartości odżywczych "ucieknie" z naszych produktów. Najlepiej jednak będzie, ugotować daną rzecz na parze.

5. Unikaj potraw smażonych i przypalonych, tłuszczów utwardzonych i nasyconych.
Źródło: bbc.com
Zawsze daną potrawę jest lepiej upiec, niż usmażyć. Do smażenia najczęściej używa się tłuszczy nasyconych mających zgubny wpływ na nasze zdrowie. Równie szkodliwe jest jedzenie zawierające tłuszcze utwardzone (margaryny, słodycze).

6. Urozmaicaj posiłki.
Źródło: dreamstime.com
Każdy rodzaj jedzenia (nie tylko ziemniaki) może się nam sprzykrzyć, dlatego powinniśmy urozmaicać posiłki. Dzięki temu będziemy też dostarczali naszemu organizmowi różnych witamin i minerałów.

7. Zjedz porządne i wartościowe śniadanie.
Źródło: kobieta.pl
Nie zaczynaj dnia od kawy ani papierosa. Nie bez powodu powtarza się, iż śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój. Wykazano, że osoby, które jedzą poranny posiłek są mniej podatne na depresję, milsze dla otoczenia, odporniejsze na stres, a ich układ immunologiczny działa efektywniej, co oznacza, że rzadziej chorują.

8. Wsłuchuj się w swój organizm.
Źródło: catracalivre.com.br
Powinniśmy słuchać naszego organizmu i jego potrzeb. Nie powinniśmy doprowadzać do sytuacji, w których jesteśmy mocno głodni, bo nasz organizm przechodzi wtedy katusze. Jedzmy często, ale małe porcję by mieć energię na wykonywane przez nas czynności. Pijmy też dużo wody, ponieważ za każdym razem kiedy czujemy silne pragnienie nasz organizm jest odwodniony.

9. Czytaj etykiety produktów.
Źródło: eckee.com
Unikajmy w naszej diecie produktów, na których widnieją etykiety z wieloma "E" w składzie. Zamiast witamin dostarczamy naszemu organizmowi szkodliwych konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Niech czytanie etykiet wejdzie nam w nawyk i nie kupujmy produktów zawierających składniki które wydają nam się dziwne, bądź których nie znamy.

10. Pamiętaj: zdrowe produkty się psują.
Źródło: fitness.sport.pl
Często producenci oszukują nas pisząc na opakowaniach: bez konserwantów. Później jednak okazuje się, iż produkt ten stoi otwarty w naszej lodówce długo ponad normę, a jego wygląd i zapach nie zmienia się. Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Rzeczy, które przyrządzamy sami w domu psują się po kilku dniach bo nie są nafaszerowane szkodliwymi konserwantami przedłużającymi ich trwałość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz