Placki bananowe są świetną opcją na śniadanie. Dostarczą nam niezbędnych wartości odżywczych i energię na początek dnia. Możemy je zestawiać z ulubionymi owocami bądź przetworami, w każdej wersji smakują równie pysznie.
Składniki:
- 400 ml maślanki
- 2-3 banany (zależy od wielkości)
- 2 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
- pół szkl. otrębów pszennych
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Banany łączymy z maślanką i blendujemy.
2. Przez sitko przesiewamy mąkę połączoną z sodą i otrębami.
3. Na koniec dodajemy jajko i wszystko mieszamy na jednolita masę.
Ciasto wychodzi dość gęste i takie też powinno być. Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż do zarumienienia.
Gotowe placki możemy podawać z różnymi produktami: twarożkiem, owocami, dżemem, masłem czekoladowo-orzechowym własnej roboty.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz