29 sierpnia 2014

Domowy ketchup z cukinii


Ciężko jest znaleźć ketchup bez zbędnych substancji zagęszczających, sztucznych aromatów, konserwantów, czy regulatorów kwasowości. 
Producenci kuszą nas kolorowymi opakowaniami ketchupów i dlatego nie zawsze zwracamy uwagę na to jakich "ulepszaczy" dodano do środka. 
 



Warto poświęcić jeden wieczór na wykonanie domowego ketchupu, żeby cieszyć się pysznym i zdrowym przetworem. 
Moja wersja ketchupu z cukinii, jest fantastyczną alternatywą dla ketchupu typowo pomidorowego. Ketchup pasuje m.in. do wszelkich dodatków z mięsem.

Składniki:
  • 1,5 kg obranej cukinii;
  • 0,5 kg obranej cebuli;
  • 2 szkl. cukru;
  • 1 szkl. octu;
  • 400 gram koncentratu pomidorowego;
  • 1,5 łyżki stołowej soli;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej;
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (mniej jeśli ketchup ma być łagodniejszy);
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego.
Przygotowanie:

1. Cukinię i cebule ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy do garnka
Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy.

2. Po 6 godzinach, nie odlewając powstałego soku gotujemy, aż do powstania jednolitej papki.

3. Wsypujemy cukier, wlewamy ocet, zmieszamy i gotujemy przez 20 minut.

4. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy, a następnie gotujemy przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

5. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na wolnych obrotach.

6. Nalewamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz