Ciężko jest znaleźć ketchup bez zbędnych substancji zagęszczających, sztucznych aromatów, konserwantów, czy regulatorów kwasowości.
Warto poświęcić jeden wieczór na wykonanie domowego ketchupu, żeby cieszyć się pysznym i zdrowym przetworem.
Składniki:
- 1,5 kg obranej cukinii;
- 0,5 kg obranej cebuli;
- 2 szkl. cukru;
- 1 szkl. octu;
- 400 gram koncentratu pomidorowego;
- 1,5 łyżki stołowej soli;
- 1 łyżeczka papryki słodkiej;
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (mniej jeśli ketchup ma być łagodniejszy);
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego.
Przygotowanie:
1. Cukinię i cebule ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy do garnka
Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy.
2. Po 6 godzinach, nie odlewając powstałego soku gotujemy, aż do powstania jednolitej papki.
3. Wsypujemy cukier, wlewamy ocet, zmieszamy i gotujemy przez 20 minut.
4. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy, a następnie gotujemy przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na wolnych obrotach.
6. Nalewamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz