Dobra wędlina powinna zawierać tylko mięso i przyprawy jednak dziś trudno taką dostać. Niestety do większości dodawane są barwniki i konserwanty, dzięki którym wędliny mają różowy kolor oraz zachowują swoją świeżość. Zamiast kupować-przygotuj wędline samodzielnie w domu. Będzie o wiele smaczniejsza, zdrowsza i często (wbrew pozorom) tańsza.
Moja
propozycja domowego wyrobu to schab gotowany w mleku. Bardzo
łatwo się go przygotowuje
i jest doskonały na kanapki.
Składniki:
- 1 kg schabu (w jednym kawałku);
- 1 litr mleka;
- 30 gram masła;
- 2-3 ząbki czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
- Schab myjemy i osuszamy.
- Następnie nacieramy dokładnie solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy pieprzem i ziołami.
- Wkładamy do lodówki w zamkniętym naczyniu bądź przykryty folią spożywczą na 2 doby.
- Wyjmujemy i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym maśle, by zamknąć pory.
- W garnku zagotowujemy mleko i przekładamy do niego obsmażone mięso.
- Gotujemy na małym ogniu około godzinę. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z garnka studzimy i kroimy w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz