Gdy zwykłe kotlety mielone znudzą się, możemy je urozmaicić dodając do nich warzywa. Dzięki temu uatrakcyjnimy ich smak i dodatkowo wzbogacimy w cenne dla zdrowia witaminy i minerały.
Przedstawię moją ulubioną wersje kotletów ,,na zielono", przygotowanych z brokułem i zielonym groszkiem. Jest to wariant prosty, lecz bardzo smaczny i zdrowy.
Składniki:
Przedstawię moją ulubioną wersje kotletów ,,na zielono", przygotowanych z brokułem i zielonym groszkiem. Jest to wariant prosty, lecz bardzo smaczny i zdrowy.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wieprzowe bądź drobiowe);
- 1 brokuł;
- 1 puszka groszku;
- 2 jajka;
- 1 sucha bułka (najlepiej z pełnoziarnistej mąki);
- 1 szklanka otrębów;
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie;
- olej.
Przygotowanie:
1. Brokuł podzielić na różyczki,
ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
2. Następnie drobno posiekać i dodać mięso wieprzowe (drobiowe), groszek, jajka oraz
namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę.
3. Wszystko razem wymieszać i przyprawić.
3. Wszystko razem wymieszać i przyprawić.
4. Z
tak przygotowanej masy uformować kotleciki, obtoczyć w otrębach i usmażyć na rozgrzanym oleju z oliwek.
Kotlety można podawać np. z ulubioną kaszą i z mieszanką świeżych sałat.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz