22 sierpnia 2014

Kotlety mielone z brokułami i groszkiem



Gdy zwykłe kotlety mielone znudzą się, możemy je urozmaicić dodając do nich warzywa. Dzięki temu uatrakcyjnimy ich smak i dodatkowo wzbogacimy w cenne dla zdrowia witaminy  i minerały.





Przedstawię moją ulubioną wersje kotletów ,,na zielono", przygotowanych z brokułem i zielonym groszkiem. Jest to wariant prosty, lecz bardzo smaczny i zdrowy.

Składniki:
  •  500g mięsa mielonego (wieprzowe bądź drobiowe);
  •  1 brokuł;
  •  1 puszka groszku;
  •  2 jajka;
  •  1 sucha bułka (najlepiej z pełnoziarnistej mąki);
  •  1 szklanka otrębów;
  •  przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie;
  •  olej.


Przygotowanie:

 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2. Następnie drobno posiekać i dodać mięso wieprzowe (drobiowe), groszek, jajka oraz namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. 
3. Wszystko razem wymieszać i przyprawić. 

4. Z tak przygotowanej masy uformować kotleciki, obtoczyć w otrębach i usmażyć na rozgrzanym oleju z oliwek.


Kotlety można podawać np. z ulubioną kaszą i z mieszanką świeżych sałat.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz