20 sierpnia 2014

Chleb razowy na zakwasie


Półki w piekarniach uginają się od różnorodnego pieczywa, jednak trudno jest wśród nich znaleźć prawdziwy, razowy chleb pieczony na zakwasie zamiast drożdży. Zamiast biegać po piekarniach w poszukiwaniu tego wartościowego i pożywnego pieczywa możemy je sami upiec w domu.
Będziemy też mieli wtedy pewność co dokładnie znajduje się w jego składzie.


Składniki:
  • 2 kg mąki (1kg mąki żytniej razowej, 1 kg mąki pszennej razowej),
  • 1,75 litra wody,
  • 3 łyżeczki soli,
  • ziarno słonecznika, dyni, kminek, ziarna siemienia lnianego,
  • zakwas.
Przygotowanie:
1. Wieczorem mieszamy 1 kg mąki, 1,25 litra wody, zakwas i tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na noc.
2. Rano do rozczynu dodajemy pozostałą wodę (0,5 litra), sól i ziarna według uznania 
3. Mieszamy i dosypujemy pozostały 1 kg mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (2-3 godz.)
4. Przekładamy podrośnięte ciasto do blaszek, wygładzamy mokrą dłonią i ponownie zostawiamy, aby podrosło (2-3 godz.)
 
5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy około 75 minut 
6. Chleb wyjmujemy z blach i pozostawiamy do ostygnięcia.

Zakwas rozmnażamy dodając do pozostałego w słoiczku starego zakwasu wodę i mąkę uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Przechowujemy w lodówce pod nieszczelnym przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz