Soczewica ma wiele zalet i właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka, może być alternatywą dla białek zwierzęcych. Jest także skarbnicą potasu i błonnika, który reguluje zawartość "złego" cholesterolu we krwi.
W sklepie możemy dostać trzy rodzaje soczewicy: czerwoną, żółtą oraz zieloną. Odmiana czerwona jest najpopularniejsza i to właśnie jej użyłam do ugotowania zupy.
Składniki:
- marchewka, pietruszka, seler i por (na bulion warzywny)
- niepełna szklanka soczewicy
- 1 starta marchewka
- ok 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 700 g przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
- starta mozzarella (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Z warzyw i 2,5 litrów wody gotujemy ok. 1 godz. bulion warzywny.
- Do gotującej się wody dodajemy startą marchewkę, ziemniaki oraz soczewicę.
- Gotujemy ok 20 minut, do zmięknięcia ziemniaków i soczewicy.
- Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy zupę (ważne jest, aby nie solić wody wcześniej bo spowoduje to stwardnienie soczewicy i utratę przez nią białka).
- Zupę możemy na końcu posypać odrobiną startej mozzarelli.
Jak widać zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, do tego bardzo pożywna i wartościowa. Z podanych proporcji wychodzi dość gęsta, dlatego jeśli ktoś woli rzadsze zupy musi dodać więcej wody, bądź mniej soczewicy i ziemniaków.
Smacznego :)
Smacznego :)
Bardzo pyszna zupa. Czas oczekiwania mógłby być krótszy, ale smak wynagradza czekanie, mniam :) Więcej takich przepisów, a będę Waszym częstym gościem. Polecam!!!
OdpowiedzUsuń