11 sierpnia 2014

Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej




Soczewica ma wiele zalet i właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka, może być alternatywą dla białek zwierzęcych. Jest także skarbnicą potasu i błonnika, który reguluje zawartość "złego" cholesterolu we krwi. 




W sklepie możemy dostać trzy rodzaje soczewicy: czerwoną, żółtą oraz zieloną. Odmiana czerwona jest najpopularniejsza i to właśnie jej użyłam do ugotowania zupy.

Składniki:
  •  marchewka, pietruszka, seler i por (na bulion warzywny)
  •  niepełna szklanka soczewicy
  •  1 starta marchewka
  •  ok 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków
  •  700 g przecieru pomidorowego
  •  przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
  •  starta mozzarella (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Z warzyw i 2,5 litrów wody gotujemy ok. 1 godz. bulion warzywny. 
  2. Do gotującej się wody dodajemy startą marchewkę, ziemniaki oraz soczewicę. 
  3. Gotujemy ok 20 minut, do zmięknięcia ziemniaków i soczewicy. 
  4. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy zupę (ważne jest, aby nie solić wody wcześniej bo spowoduje to stwardnienie soczewicy i utratę przez nią białka). 
  5. Zupę możemy na końcu posypać odrobiną startej mozzarelli.




Jak widać zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, do tego bardzo pożywna i wartościowa. Z podanych proporcji wychodzi dość gęsta, dlatego jeśli ktoś woli rzadsze zupy musi dodać więcej wody, bądź mniej soczewicy i ziemniaków.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Bardzo pyszna zupa. Czas oczekiwania mógłby być krótszy, ale smak wynagradza czekanie, mniam :) Więcej takich przepisów, a będę Waszym częstym gościem. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń