Źródło: www.4us2be.com |
Niektóre produkty spożywane w nadmiarze mogą powodować niszczenie naszych kości, zwiększenie zagrożenia osteoporozą oraz wiele innych chorób cywilizacyjnych m.in.: miażdżycy, wylewu, udaru mózgu, niewydolności krążenia. Do takich produktów zalicza się przede wszystkim:
SÓL
Źródło: news.discovery.com |
Powinniśmy spożywać dziennie nie więcej niż 6 g soli (2,4 g sodu). Na
etykietach jest zazwyczaj podana wartość sodu, a nie soli. Możemy ją
jednak policzyć mnożąc podaną wartość przez 2,5.
Sól powoduje zwiększenie wydalania wapnia z moczem, osłabiając tym
samym nasz kości. Niestety większość soli spożywamy w produktach
"gotowych": wszelkich zupach instant, obiadach z proszków, kostkach
rosołowych i fast foodach. Znaczna ilość soli znajduje się także w
tradycyjnych przekąskach: krakersach, paluszkach, chipsach, prażynkach
itp. Kupując produkty, sprawdzaj czy zawartość sodu nie przekracza 0,5 g
na 100g (wysoka zawartość).
Smak soli jest nabyty, tak więc spokojnie z czasem możemy się od niego
odzwyczaić, zmniejszając co jakiś czas spożywane przez nas porcję.
Możemy także stosować inne przyprawy zamiast soli, np. suszone oraz
świeże zioła. Przede wszystkim powinniśmy jednak wybierać produkty
świeże, a nie wysoko-przetworzone.
Źródło: vk.com |
ALKOHOL
Wedle zasady "wszystko byle z umiarem", kieliszek wina czy szklanka piwa nam nie zaszkodzi. Spożywanie tych trunków w niewielkich może się nawet przyczynić do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej serca.
Alkohol jest jednak, rozkładany w organizmie tylko przez wątrobę,
dlatego też jego nadużywanie powoduje stany zapalne wątroby, marskość
oraz uszkodzenie regulacji poziomu cukru we krwi. Alkohol uszkadza
komórki tworzące nową kość, powoduje nieżyty przełyku, stany zapalne
trzustki, owrzodzenia żołądka i dwunastnicy. Picie alkoholu osłabia
naszą odporność, przez co jesteśmy bardziej narażeni na inne choroby.
Jest to też bardzo napój dostarczający nam w bardzo dużych
ilościach"pustych" kalorii
KOFEINA I NAPOJE GAZOWANE
Źródło: www.searchherbalremedy.com |
Kofeina oraz cukry zawarte w gazowanych napojach, dają szybki lecz krótkotrwały poziom podniesienia
cukru. Powoduje to naprzemiennie uczucie pełności, by po chwili znów
czuć łaknienie. Na efekty nie będziemy musieli długo czekać: wzrost
wagi, bóle głowy oraz matowienie skóry. Kofeina wypłukuje z naszego
organizmu wapń i potas oraz zaburza przyswajanie tych minerałów. Wpływa
również niekorzystnie na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
Napoje gazowane zawierają ogromne ilości cukru i chemii, z którą musi
uporać się nasz organizm. Są one moczopędne, przez co wydalamy z
organizmu wiele wartości mineralnych takich jak: wapń, magnez, cynk i
sód.
Używki te możemy zastąpić kawą zbożową, która jest bardzo wartościowym
napojem, a także wodą z cytryną i sokami rozrobionymi z wodą gazowaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz