2 marca 2015

Bułeczki orkiszowe


Wypieki z mąki orkiszowej są bardziej wartościowe i zdrowsze, niż te z oczyszczonej mąki pszennej. Zawierają zdecydowanie więcej białka, błonnika pokarmowego, cynku, miedzi, a także witamin A, E i D. Bułeczki z mąki orkiszowej są miękkie i delikatne, o lekko orzechowym posmaku.




Składniki:
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
  • 30 g drożdzy
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40 ml oliwy 
  • 1 łyżeczka soli
  • siemię lniane lub płatki owsiane do posypania 
Przygotowanie:
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać;
  2. Dodać do wody pozostałe składniki - mąkę, oliwę i sól;
  3. Wyrobić ciasto i odstawić na ok. 15 min;
  4. Z ciasta uformować kuliki (wychodzi ok. 10 bułeczek) i ułożyć na papierze do pieczenia;
  5. Bułki delikatnie ponacinać z wierzchu, posmarować wodą i posypać płatkami lub siemieniem lnianym;
  6. Odstawić na ok. 15 min, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika;
  7. Piec  25-30 min w temperaturze 180 stopni C z funkcją termoobiegu.

    Bułeczki genialnie smakują z kremem orzechowo-czekoladowym (przepis).
    Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz