18 lutego 2015

Krem orzechowo-czekoladowy




Gorzka czekolada i orzechy są świetnym źródłem energii, magnezu, potasu oraz wielu innych niezbędnych wartości mineralnych. Warto sięgnąć po te produkty, kiedy chcemy wspomóc pamięć i koncentrację, a także w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego.




Kremy orzechowo-czekoladowe ze sklepu, są bardziej kremami cukrowo olejowymi, ze znikomą zawartością kakao i orzechów (ok. 20%). Warto więc poświęcić chwilę i przygotować taki krem samemu, aby mieć pewność, że zjada się wartościowy produkt.


  Składniki:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru nierafinowanego
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
  1. Orzechy obrać z łupinek, podprażyć na patelni i delikatnie ściereczką zetrzeć skórki.
  2. Zemleć je blenderem lub w młynku do kawy i zalać 120 ml ciepłego mleka;
  3. Odstawić namoczone orzechy i poczekać, aż mleko się wchłonie;
  4. Cukier zemleć w młynku;
  5. W garnuszku podgrzać 80 ml mleka i dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, poczekać aż się rozpuści;
  6. Do rozpuszczonej czekolady wsypać cukier i cukier waniliowy;
  7. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
 Smacznego :-)




1 komentarz:

  1. Bardzo fajny zamiennik popularnej pasty kanapkowej. Moje dzieci bardzo lubią kanapki na słodko i chętnie zastąpię sklepowego gotowca domowym zamiennikiem.
    Jeśli chodzi zaś o desery i wypieki czekoladowe mnóstwo pysznych inspiracji znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie, zwłaszcza jeśli przepadacie za czekoladą jak ja!

    OdpowiedzUsuń