22 lutego 2015

Muffinki marchewkowe



Babeczki marchewkowe są wypiekiem niesamowicie delikatnym, wilgotnym o  bardzo przyjemnym, korzennym aromacie. To świetna alternatywa dla "tłustych" deserów i sklepowych muffinek, okraszonych dużą ilością chemii.




Składniki:
  • 2 szkl. startej marchewki (około 5 średnich marchewek);
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 0,5 szkl. oleju roślinnego;
  • 3 duże jajka;
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego;
  • Przyprawy: szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej;
Przygotowanie:

  1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odmierzyć 2 szklanki.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. 
  3. W drugiej misce (większej) wymieszać: olej, jajka, cukier i startą marchewkę.
  4. Delikatnie, łyżką wymieszać składniki z dwóch misek do uzyskania jednolitej masy.
  5. Gotową masę wyłożyć do papilotek (do 2/3 wysokości), umieszczonych w formie do pieczenia babeczek.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' i piec przez ok 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
  7. 10 minut po upieczeniu wyjąć babeczki z foremki, a następnie ostudzić na kratce.


*Z podanych proporcji wyjdzie 12 babeczek.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz