24 lutego 2015

Kiwi, czyli duży owłosiony agrest :-)

Źródło: healthmeup.com

Chociaż kiwi stało się ostatnio bardziej popularne, nadal stanowi nieco ponad 1% światowego spożycia owoców. A szkoda, ponieważ dzięki bogactwu składników odżywczych, dużej ilości mikroelementów oraz witamin, owoc ten zyskał przydomek - doktor kiwi. Znajduje się w nim bowiem, więcej witaminy C niż w jakichkolwiek innych owocach.



Kiwi jest niskokaloryczne, a enzymy i kwasy w nim zawarte ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Dojrzały owoc można jeść na surowo, duszony oraz miksowany. Świetnie nadaje się do owsianki, sałatek, dań makaronowych, naleśników, drinków, koktajli, zup itd. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kiwi można jeść także nieobrane, ponieważ skórka to doskonałe źródło substancji odżywczych i błonnika. 

Co zawiera?
  • Luteina- redukuje ryzyko nowotworów jelita grubego, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej (chroni oczy przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami w siatkówce).
  • Aktynidyna- wspomaga procesy trawienne, ale UWAGA może wywołać reakcje alergiczną u małych dzieci.
  • Błonnik- zapobiega chorobom serca i cukrzycy, wpływa na sprawną pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom (więcej o błonniku tutaj).
  • Kwas chlorogenowy- przeciwutleniacz, który zapobiega rozwojowi nowotworu. Codzienne zjadanie kiwi może chronić DNA przed uszkodzeniami oraz wspomagać naprawę uszkodzonego DNA.
  • Potas- kiwi jest znakomitym źródłem potasu, czyli pierwiastka ważnego dla sprawnej pracy serca oraz mającego wpływ na ciśnieni krwi (jeden owoc zawiera 252 mg potasu, co stanowi ok. 8% dziennego zapotrzebowania)
  • Witamina C- kiwi zawiera mnóstwo tej witaminy, już jeden duży owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. Witamina C to silny przeciwutleniacz, który zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, chorobom serca, wspomaga układ odpornościowy oraz może strzec przed niektórymi rodzajami nowotworów.
  • Inozytol- ten alkohol cukrowy występuje naturalnie w kiwi i może być pomocny w leczeniu depresji oraz cukrzycy.
Kiwi jest też owocem świetnie wpływającym na cerę, paznokcie, włosy i kości, dzięki zawartości witamin A, K i E oraz cynku i wapnia.
Źródło: richell.com.vn
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna      56 kcal
Białko 0,9 g
Tłuszcz 0,5 g
Węglowodany 13,9 g
Błonnik 2,1 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz