15 lutego 2015

Oleje - jakie najzdrowsze, które do smażenia, a które na zimno


Źródło:joyofkosher.com

Oleje roślinne są bogatym źródłem cennych składników dla organizmu ludzkiego. Stanowią one dla organizmu człowieka najbardziej skoncentrowane źródło energetyczne oraz dostarczają witamin w nich rozpuszczalnych (A, D, E i K) i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT.


Jak już wiemy, tłuszcze nie zawsze są złe. Tak jak istnieją złe tłuszcze, które przyczyniają się do chorób serca, raka i innych dolegliwości, są też dobre tłuszcze, które zwalczają te przyczyny poprzez obniżenie LDL (złego cholesterolu) i podniesienie HDL (dobrego cholesterolu), zmniejszenie stanu zapalnego i dostarczanie antyoksydantów zapobiegających rakowi.

Tłuszcze roślinne są źródłem kwasów:
  • jednonienasyconych (omega 9);
  • wielonienasyconych (omega 3 i 6);
  • nasyconych.
Wybierając olej powinniśmy głównie kierować się zawartością kwasów jedno- i wielonienasyconych. Im więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, a mniej nasyconych tym lepiej. Na każdym oleju znajdziemy informację z ilością kwasów w nim występujących.


Kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 nazywane są podstawowymi, gdyż organizm ludzki ich nie wytwarza. Dlatego ważne jest, abyśmy dostarczali je w spożywanej przez nas żywności.

Znaczenie NNKT (niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych) dla organizmu:
  • biorą udział w procesie przemiany materii;
  • utrzymują ciągłość skóry i prawidłową strukturę błon komórkowych;
  • są składnikami tkanki mózgowej, siatkówki i komórek nerwowych;
  • działają przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi;
  • podnoszą odporność organizmu;
  • poprawiają działanie układu krążenia;
  • zapobiegają zakrzepom naczyniowym;
  • dzięki nim cholesterol jest wydalany z żółcią.
Dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, niezbędne jest spożywanie we właściwych proporcjach obu rodzajów kwasów tłuszczowych. Nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 w diecie i niedobór omega 3, powoduje zachwianie równowagi wewnętrznej i zwiększa podatność na choroby. Idealna proporcja omega 6 do omega 3, która umożliwia prawidłowe przyswajanie kwasów tłuszczowych wynosi 1:1, a maksymalna do 4:1.

Często oleje są reklamowane jako zdrowe, ponieważ pochodzą z pierwszego tłoczenia (np. znana reklama Kujawskiego). To jedynie chwyt marketingowy, bowiem sam fakt, iż tłoczenie odbyło się tylko raz nie wystarczy. Olej, żeby zachował najwięcej wartości i witamin, powinien być przede wszystkim nierafinowany, czyli tłoczony na zimno.  O tym, że olej jest rafinowany producenci zazwyczaj informują na tylnej etykiecie i znacznie pomniejszonym drukiem.


z pierwszego tłoczenia  ≠ nierafinowany

Co to znaczy, że olej jest rafinowany?

To znaczy, że został oczyszczony, a więc poddany obróbce w wysokiej temperaturze (powyżej 160 stopni Celsjusza). Z czego został oczyszczony? Praktycznie ze wszystkiego. Nie tylko z zanieczyszczeń i śluzów, ale też z jakichkolwiek substancji pożytecznych. Dochodzi do utraty fosfolipidów (np. cennej dla zdrowia lecytyny), składników białkowych, cząstek wielocukrów, chlorofilu, wapnia, magnezu, żelaza i miedzi. W efekcie końcowym powstaje produkt ogołocony ze wszystkiego, praktycznie bez smaku i zapachu, za to z mocno zmienionym składem chemicznym. Jedynym plusem procesu rafinacji jest to, że dzięki temu olej jest bardziej "trwały", czyli ma wyższą temperaturę dymienia i bez obaw możemy na nim smażyć.

W przeciwieństwie do gotowania, w którym pośrednikiem jest woda, osiągająca w otwartym naczyniu graniczną temperaturę wrzenia 100 stopni C, podczas smażenia uzyskujemy znacznie wyższe temperatury, przekraczające nierzadko 200 stopni C. W takich warunkach szybko utleniają się najbardziej potrzebne nienasycone kwasy omega-3, tracąc prozdrowotne właściwości. Dlatego też, wybierając olej do smażenia powinniśmy zwrócić uwagę na to, by zawierał jak najwięcej kwasów nasyconych i jednonienasyconych, które są trwalsze od kwasów wielonienasyconych.


Olej z orzechów arachidowych 
Olej ten otrzymywany jest z orzechów arachidowych, czyli ziemnych. Tłoczony
Źródło:ua.all.biz
na zimno ma żółtą barwę oraz intensywny orzechowy zapach i smak, natomiast w wersji rafinowanej jest pozbawiony zarówno smaku, jak i aromatu. Sprzyja odchudzaniu, gdyż zapewnia poczucie sytości przez dłuższy czas. Ma działanie przeciwnowotworowe, a zawarty w nim magnez wspomaga układ nerwowy. Dzięki zawartości zalecany jest do stosowania na suchą skórę, ze skłonnością do łuszczenia się, przy egzemach, a także jako maska do włosów ze skłonnością do łupieżu.
Zastosowanie: tłoczony na zimno jako dodatek do surówek lub dressingów, rafinowany do smażenia.




  Olej z orzecha włoskiego 
Źródło: otvietin.ru
Jest uzyskiwany jest z tłoczenia miąższu orzechów głównie włoskich. Posiada lekko żółty kolor i orzechowy smak i aromat. Jeden z cenniejszych olejów. Szczególnie bogaty w kwasy omega-3 i 6 (1 łyżka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania). Zawiera sporo witamin z grupy B, działa przeciwzapalnie i przeciwstresowo, ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne. Zawiera kwas elagowy, który unieszkodliwia substancje rakotwórcze. 
Zastosowanie: do dressingów, sałatek z orzechami, ryb, białego mięsa i warzyw. Nie nadaje się do smażenia, jest nieodporny na wysokie temperatury bowiem może zmieniać smak na gorzki. 


Olej z pestek winogron

Źródło: ua.all.biz
Żółtozielony lub zielonkawy, praktycznie nie ma własnego smaku i zapachu, więc pozwala zachować naturalny smak potraw. Jest głównym źródłem kwasu linolowego, dzięki czemu wykazuje bardzo korzystne właściwości dla zdrowia. Obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz polepsza pracę układu sercowo-naczyniowego, ponadto jest także dobrym źródłem witaminy E zwanej również witaminą młodości, która działa pozytywnie na skórę, a także poprawia odporność organizmu. Zawiera niewiele kwasów omega-3 i dużo kwasów omega-6, w związku z czym nie może być często stosowany.
Zastosowanie: tłoczony na zimno do sosów, dresingów, sałatek, najlepszy olej do fondue; w wersji rafinowanej do smażenia.
 

Olej lniany
Uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno brązowych nasion lnu o zabarwieniu żółtym i intensywnym, cierpkim smaku. Wśród olejów roślinnych jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3, więc lista jego korzyści zdrowotnych jest bardzo długa. Reguluje wydzielanie hormonów, może więc korzystnie wpływać na samopoczucie podczas miesiączki. Pomoże, łagodząc bóle głowy, złe samopoczucie, bóle brzucha czy obrzęki.
Źródło: niam.pl
Olej lniany stosuje się jako skuteczny środek przy występowaniu drętwienia i mrowienia kończyn. Pomaga również w przypadku postępujących schorzeń mózgu i układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, depresje czy też uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę. Ze względu na to, iż nie jest to trwały olej, powinno się go kupować w małych pojemnościach, ciemnej butelce i przechowywać w lodówce.
Zastosowanie: używany może być tylko i wyłącznie na zimno, do sałatek, surówek, dressingów, śledzi, zup (dodawany po ugotowaniu, na talerzu).


Olej rzepakowy
Wytwarzany z rzepaku także w Polsce. Pod względem ilości to trzecie – po
Źródło: onet.pl
olejach lnianym i z orzechów włoskich – źródło kwasów omega-3 wśród olejów roślinnych. Dostarcza także sporej dawki witamin A, E, D3 i K. Zawiera najmniej kwasów nasyconych spośród innych olejów, dwukrotnie mniej niż np. oliwa z oliwek. Jest też bogatym źródłem (aż 62%) jednonienasyconego kwasu oleinowego, czyli omega-9, który pomaga zmniejszać poziom złego cholesterolu (LDL) i poprawić poziom dobrego (HDL). Olej rzepakowy jest także bogatym źródłem tokoferolu czyli witaminy E. Rzepak jest niestety często modyfikowany genetycznie, więc bezpieczniej będzie kupować olej rzepakowy z upraw ekologicznych.
Zastosowanie: na zimno do sałatek i dressingów, a w wersji rafinowanej do smażenia.

Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy ma jeszcze jedną zaletę: kwas oleinowy. Zmniejsza on zawartość złego cholesterolu (LDL) i poprawia stosunek dobrego (HDL) do złego. Aż 62 proc. oleju rzepakowego to właśnie jednonienasycony kwas oleinowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html
Używany może być wyłącznie na zimno jako dodatek do sałatek, śledzi i zup (dodaje się już po na talerzu).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/tluszcz-roslinny-jaki-wybrac-praktyczny-przewodnik_39205.html
Używany może być wyłącznie na zimno jako dodatek do sałatek, śledzi i zup (dodaje się już po na talerzu).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/tluszcz-roslinny-jaki-wybrac-praktyczny-przewodnik_39205.html
Tłoczony na zimno ma żółty kolor i intensywny posmak orzechów, natomiast rafinowany jest pozbawiony zarówno smaku, jak i aromatu. Olej arachidowy powinien być spożywany na zimno jako dodatek do surówek czy dressingów. Sprzyja odchudzaniu, gdyż zapewnia poczucie sytości przez dłuższy czas. Dzięki zawartości resweratrolu ma działanie przeciwnowotworowe, a obecny w nim magnez wspomaga układ nerwowy. Olej z orzechów arachidowych ma również korzystny wpływ na

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/oleje-ktore-lecza-15-olejow-o-wyjatkowych-wlasciwosciach_39876.html
Najzdrowszą wersją, jest oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli Extra Virgin. Spośród wszystkich olejów jest najlepszym źródłem kwasu oleinowego (aż 75% składu).
Źródło: point.fm
Chroni przed miażdżycą, wrzodami czy cukrzycą oraz obniża poziom złego cholesterolu (LDL). Jest bardzo aromatyczna, zapobiega atakom głodu. Badania wykazały, ze oliwa z oliwek obniża ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 25%. Stwierdzono, że olej ten przeciwdziała również innym typom nowotworów, zwłaszcza tym atakującym jajniki i jelita. Obecnie ciężko jest znaleźć dobrą oliwę z oliwek. Nie powinno się zwłaszcza kupować oliwy z dopiskiem: "mieszanka oliw z krajów Unii Europejskiej", bo są to zwykle różne zlewki słabej jakości.
Zastosowanie: Extra Virgine tylko i wyłącznie na zimno, do sałatek, sosów, ryb, mięsa, pieczonych i gotowanych warzyw. Zwykła oliwa z oliwek bez dopisku Extra Virgine, oliwa Sansa czy Pure są to oliwy rafinowane i nadają się do smażenia.

Olej słonecznikowy
Olej słonecznikowy to drugi (po oleju rzepakowym) najczęściej spożywany przez
Źródło:pl.all.biz
Polaków olej roślinny. Wytwarzany jest z nasion słonecznika, zarówno z wykorzystaniem metody tłoczenia na zimno, jak i rafinacji. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz łagodnym smakiem i zapachem. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością witaminy E, która wspiera pracę układu odpornościowego. W oleju tym znajdziemy ponadto mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-6, zaś śladowe ilości - omega-3 (ich proporcje to około 136:1).
eliminuje zły cholesterol, zawiera również polifenole i antyoksydanty regulujące starzenie się komórek

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/tluszcz-roslinny-jaki-wybrac-praktyczny-przewodnik_39205.html
Zastosowanie: Tłoczony na zimno ma delikatny smak, więc można dodawać go do sałatek, surówek i sosów – nie będzie w nich dominował, w wersji rafinowanej do smażenia.

Źródło: kacikzdrowia.pl
Olej kokosowy
Ma delikatnie kokosowy posmak oraz zapach. Mimo, iż olej kokosowy ma bardzo dużo (ok. 90%) nasyconych kwasów tłuszczowych nie należy się tego obawiać, ponieważ zawiera także 44% kwasu laurynowego, który naturalnie występuje jedynie w kokosie i mleku matki. Dzięki temu, olej ten nie zatyka nam arterii i nie powoduje wzrostu „złego” cholesterolu, a wręcz przeciwnie – ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Olej kokosowy nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie i dodatkowo przyspiesza metabolizm, reguluje wypróżnienia co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych (nieodzowne przy np. anemii). Jako jedyny zimnotłoczony olej posiada długi termin przydatności do spożycia - nawet 2 lata.
Zastosowanie: Olej kokosowy nadaje się do smażenia w wersji tłoczonej na zimno, ze względu na duża zawartość trwalszych kwasów nasyconych. Nadaje potrawom przyjemny, delikatnie kokosowy smak i aromat. Świetnie sprawdzi się np. przy smażeniu naleśników, placków a także do dań z woka.


Podsumowanie:
  • Najwięcej wartości odżywczych i minerałów dostarczą nam oleje tłoczone na zimno;
  • Czytajmy etykiety na olejach i wybierajmy te, które maja najlepsze proporcje kwasów omega-6 do omega-3 (olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek);
  • Im więcej informacji podaje producent na etykiecie tym "bezpieczniejszy" jest olej;
  • Starajmy się kupować oleje z upraw ekologicznych;
  • Oleje tłoczone na zimno mają bardzo krótki termin spożycia, więc kupujmy je w małych opakowaniach (0,25 lub 0,5);
  • Wszystkie oleje roślinne należy chronić przed światłem, które niszczy ich właściwości;
  • Przechowujmy oleje w niskich temperaturach ok. 7 st. C, a dla oliwy 8-18 st. C;
  • Unikajmy olejów rafinowanych, a do smażenia śmiało możemy stosować tłoczony na zimno olej kokosowy;
  • Pamiętajmy o tym, że olej z pierwszego tłoczenia nie oznacza, iż był on tłoczony na zimno i nie poddany procesowi rafinacji.
ok. 7 st. C, dla oliwy 8–18 st. C

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/oleje-ktore-lecza-15-olejow-o-wyjatkowych-wlasciwosciach_39876.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz