12 lutego 2015

Ciasto owocowo - jogurtowe


Ciasto owocowo - jogurtowe to zdrowa alternatywa deseru. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości i owoców. Ciasto nie dość, że pysznie smakuje, to w dodatku wspaniale się prezentuje, a także jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.




Składniki:
Biszkopty:
  • 2 jajka;
  • 2 łyżeczki cukru nierafinowanego;
  • 2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej (lub pszennej).

Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 łyżeczki żelatyny

Masa jogurtowa:
  • jogurt naturalny (400 ml);
  • 1/3 szkl. mleka (2%);
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Masa truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone lub z kompotu);
  • 3 łyżeczki żelatyny.

Przygotowanie:

Biszkopty:
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem.
  2. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
  3. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąki delikatnie mieszając.
  4. Wylewamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150*C (na termoobiegu) około 15 minut, aż się lekko zarumieni.
Warstwy owocowe i jogurtowa:
  1. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i blendujemy.
  2. Sok z brzoskwiń podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim żelatynę, czekamy do ostygnięcia.
  3. Mieszamy sok z zblendowanymi owocami, zalewamy masą połowę biszkoptów i czekamy aż stężeje.
  4. Na zastygniętą masę brzoskwiniową układamy pozostałe biszkopty.
  5. W rondelku podgrzewamy mleko dodajemy żelatynę, czekamy aż wystygnie, wtedy łączymy mleko z jogurtem naturalnym.
  6. Tak powstałą (tężejącą) masę wylewamy na biszkopty.
  7. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody, odstawiamy do ostygnięcia.
  8. Truskawki blendujemy na mus, dodajemy wodę z żelatyną, a następnie wylewamy na górną część ciasta.*

*Truskawki można zastąpić innymi owocami, jak również owocami z kompotu.
Jeśli użyjesz owoców z kompotu, wtedy żelatynę można rozpuścić w podgrzanym kompocie, owoce wyłożyć na zastygniętą masę jogurtową i zalać tężejącym kompotem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz