7 lutego 2015

Łosoś w porach


 

Mięso z łososia jest bardzo delikatne, stanowi źródło cennego dla organizmu pełnowartościowego białka. Jest także bogate w kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Usmażone na klarowanym maśle i podane z porami doskonale nadaje się na przystawkę, jak również na osobny posiłek.
Składniki:
  • 0,5 kg łososia surowego lub wędzonego na zimno;
  • 2 średniej wielkości pory;
  • Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, bazylia suszona;
  • Masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
  1. Łososia kroimy w plastry ok. 1 cm, posypujemy pieprzem cytrynowym oraz bazylią i podsmażamy na maśle.
  2. Drobno posiekane pory smażymy na maśle do miękkości, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Kawałki łososia umieszczamy na talerzu, a na nie wykładamy pory.
Smacznego ;)

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz