5 lutego 2015

Jedz awokado i czuj się świetnie :-)

Źródło: www.hgtvgardens.com

Awokado to owoc ceniony od tysięcy lat, ze względu na swoje liczne walory zdrowotne. Niegdyś indiańscy szamani stosowali go w leczeniu gorączki, chorób kobiecych i wielu innych dolegliwości. Awokado nadal uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych darów natury. Jest bardzo bogatym źródłem witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i fitosubstancji. 




Niektórzy unikają awokado, gdyż należy ono do najbardziej kalorycznych owoców. W rzeczywistości kalorie te pochodzą z dobroczynnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomogą obniżyć stężenie "złego" cholesterolu LDL, a więc zredukować ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Co zawiera?
  • Beta-sitosterol- związek ten blokuje wchłanianie cholesterolu oraz łagodzi objawy przerostu gruczołu krokowego.
  • Błonnik- usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu, zapobiega zaparciom, utrzymując w dobrej kondycji przewód pokarmowy (więcej o błonniku tutaj). Jedno awokado dostarcza 34% dziennego zapotrzebowania.
  • Glutation- działa jak przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki, które uszkadzają komórki.
  • Kwas foliowy- ta ważna witamina z grupy B zapobiega powstawaniu wad wrodzonych układu nerwowego u płodu, a dorosłych chroni przed nowotworami i chorobami serca. Awokado jest dobrym źródłem kwasu foliowego, jedno awokado dostarcza 57 mcg, co stanowi 28% dziennego zapotrzebowania.
  • Kwas oleinowy- jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża stężenie cholesterolu, jeśli zastąpi się nim kwasy nasycone w diecie.
  • Mangan- pozwala organizmowi na efektywne wykorzystanie witamin C, B1, biotyny i choliny. Bez manganu organizm nie może wytwarzać tłuszczu, hormonów płciowych oraz u kobiet pokarmu.
  • Magnez- pomaga redukować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, migren, niepokoju i inne dolegliwości.
Zawarte w awokado fitosterole i przeciwutleniacze, takie jak witamina C, E czy karotenoidy wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, znakomicie wspomagają leczenie oraz działają profilaktycznie.
Źródło: ctnews.com

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna      160 kcal
Białko 2 g
Tłuszcz 14,66 g
Węglowodany 1,83 g
Błonnik 6,7 g
Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz