Źródło: www.hgtvgardens.com |
Awokado to owoc ceniony od tysięcy lat, ze względu na swoje liczne walory zdrowotne. Niegdyś indiańscy szamani stosowali go w
leczeniu gorączki, chorób kobiecych i wielu innych dolegliwości. Awokado nadal uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych darów natury. Jest bardzo bogatym źródłem witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i fitosubstancji.
Niektórzy unikają awokado, gdyż należy ono do najbardziej kalorycznych owoców. W rzeczywistości kalorie te pochodzą z dobroczynnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomogą obniżyć stężenie "złego" cholesterolu LDL, a więc zredukować ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Co zawiera?
- Beta-sitosterol- związek ten blokuje wchłanianie cholesterolu oraz łagodzi objawy przerostu gruczołu krokowego.
- Błonnik- usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu, zapobiega zaparciom, utrzymując w dobrej kondycji przewód pokarmowy (więcej o błonniku tutaj). Jedno awokado dostarcza 34% dziennego zapotrzebowania.
- Glutation- działa jak przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki, które uszkadzają komórki.
- Kwas foliowy- ta ważna witamina z grupy B zapobiega powstawaniu wad wrodzonych układu nerwowego u płodu, a dorosłych chroni przed nowotworami i chorobami serca. Awokado jest dobrym źródłem kwasu foliowego, jedno awokado dostarcza 57 mcg, co stanowi 28% dziennego zapotrzebowania.
- Kwas oleinowy- jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża stężenie cholesterolu, jeśli zastąpi się nim kwasy nasycone w diecie.
- Mangan- pozwala organizmowi na efektywne wykorzystanie witamin C, B1, biotyny i choliny. Bez manganu organizm nie może wytwarzać tłuszczu, hormonów płciowych oraz u kobiet pokarmu.
- Magnez- pomaga redukować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, migren, niepokoju i inne dolegliwości.
Zawarte w awokado fitosterole i przeciwutleniacze, takie jak witamina C, E czy karotenoidy wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, znakomicie wspomagają leczenie oraz działają profilaktycznie.
Wartości odżywcze | w 100 g | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 160 kcal | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 14,66 g | |
Węglowodany | 1,83 g | |
Błonnik | 6,7 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz