Dla wielu osób kotlety z jajek kojarzą sie z czasem dzieciństwa, był to wtedy prawdziwy rarytas :-) Warto przypomnieć sobie ten smak zwłaszcza, że jest to danie proste, szybkie i sycące. Przy okazji wzmocnimy mięśnie, ponieważ jajka dostarczają organizmowi wysokowartościowe białka.
Składniki:
- 8 jaj ugotowanych na twardo;
- 1 jajko surowe;
- Pół bułeczki suchej (grahamki);
- Mała cebulka;
- Szczypiorek;
- Natka pietruszki;
- Otręby;
- Odrobina oleju do smażenia;
- Sól, pieprz.
1. Gotujemy jajka, obieramy i siekamy na drobno (można też zetrzeć na tarce), a następnie dodajemy surowe jajko.
2. Dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, bułkę namoczoną w mleku, podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku.
3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki, maczając rękę w wodzie.
4. Panierujemy w otrębach.
4. Smażymy na oleju, na małym ogniu na złoty kolor.
Kotleciki można podać z sosem pomidorowym, pieczywem, kaszą, makaronem lub ziemniakami oraz surówką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz