Mamy sezon na truskawki, więc warto wykorzystać je do zrobienia jakiegoś zdrowego deseru:-) Jeśli dopadnie nas ochota na coś słodkiego, to dość szybkim i prostym jest przepis na biszkopt z owocami. Oczywiście zwykłą, białą mąkę najlepiej w tym wypadku zastąpić jej zdrowszą wersją np. orkiszową.
Składniki:
- 4 jajka;
- 0,5 szkl. cukru nierafinowanego;
- 2 szkl. mąki orkiszowej;
- 0,5 łyżeczki sody;
- truskawki;
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Ubijamy białka na sztywną pianę.
- Dodajemy cukier i żółtka, ubijamy wszystko razem na "puch".
- Do ubitej masy, przesiewamy przez sito mąkę wymieszaną z sodą i delikatnie mieszamy łyżką.
- Przekładamy masę do wyłożonej papierem blachy i układamy na wierzch truskawki.
- Pieczemy ok 35 min. w piekarniku z termoobiegiem, w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz