W batonach, które możemy kupić w sklepie zwykle kryje się mnóstwo cukru, tłuszczy utwardzonych i wiele innych przetworzonych składników (niestety także w tych "zdrowych" pełnoziarnistych wersjach). W bardzo prosty i szybki sposób możemy je jednak przygotować sami. Nasze batoniki owsiane zawierają dużo błonnika i są fajną przekąską między posiłkami lub jako dodatek do kawy.
Składniki:
- 150 gram płatków owsianych;
- 20 gram otrębów (u mnie owsiane);
- 30 gram siemienia lnianego;
- 50 gram pestek słonecznika;
- 30 gram wiórków kokosowych;
- 50 gram rodzynek;
- 50 gram suszonej żurawiny;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 80 gram masła orzechowego;
- 100 gram miodu;
- 1 jajko;
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszamy w misce.
- Blaszkę (u mnie o wymiarach 25x30) wykładamy papierem do pieczenia.
- Masę przekładamy równomiernie na blaszce.
- Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy.
- Po 20 minutach wyjmujemy masę i kroimy w prostokątne batoniki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz