Wypieki z mąki orkiszowej są bardziej wartościowe i zdrowsze, niż te z oczyszczonej mąki pszennej. Zawierają zdecydowanie więcej białka, błonnika pokarmowego, cynku, miedzi, a także witamin A, E i D. Bułeczki z mąki orkiszowej są miękkie i delikatne, o lekko orzechowym posmaku.
Składniki:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
- 30 g drożdzy
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
- siemię lniane lub płatki owsiane do posypania
Przygotowanie:
- Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać;
- Dodać do wody pozostałe składniki - mąkę, oliwę i sól;
- Wyrobić ciasto i odstawić na ok. 15 min;
- Z ciasta uformować kuliki (wychodzi ok. 10 bułeczek) i ułożyć na papierze do pieczenia;
- Bułki delikatnie ponacinać z wierzchu, posmarować wodą i posypać płatkami lub siemieniem lnianym;
- Odstawić na ok. 15 min, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika;
- Piec 25-30 min w temperaturze 180 stopni C z funkcją termoobiegu.
Bułeczki genialnie smakują z kremem orzechowo-czekoladowym (przepis).
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz