Mięso z łososia jest bardzo delikatne, stanowi źródło cennego dla organizmu pełnowartościowego białka. Jest także bogate w kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Usmażone na klarowanym maśle i podane z porami doskonale nadaje się na przystawkę, jak również na osobny posiłek.
Składniki:
- 0,5 kg łososia surowego lub wędzonego na zimno;
- 2 średniej wielkości pory;
- Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, bazylia suszona;
- Masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
- Łososia kroimy w plastry ok. 1 cm, posypujemy pieprzem cytrynowym oraz bazylią i podsmażamy na maśle.
- Drobno posiekane pory smażymy na maśle do miękkości, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
- Kawałki łososia umieszczamy na talerzu, a na nie wykładamy pory.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz