Ciasto owocowo - jogurtowe to zdrowa alternatywa deseru. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości i owoców. Ciasto nie dość, że pysznie smakuje, to w dodatku wspaniale się prezentuje, a także jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
Biszkopty:
- 2 jajka;
- 2 łyżeczki cukru nierafinowanego;
- 2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej (lub pszennej).
Masa brzoskwiniowa:
- 1 puszka brzoskwiń
- 3 łyżeczki żelatyny
Masa jogurtowa:
- jogurt naturalny (400 ml);
- 1/3 szkl. mleka (2%);
- 2 łyżeczki żelatyny.
Masa truskawkowa:
- 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone lub z kompotu);
- 3 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:
Biszkopty:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem.
- Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
- Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąki delikatnie mieszając.
- Wylewamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150*C (na termoobiegu) około 15 minut, aż się lekko zarumieni.
Warstwy owocowe i jogurtowa:
- Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i blendujemy.
- Sok z brzoskwiń podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim żelatynę, czekamy do ostygnięcia.
- Mieszamy sok z zblendowanymi owocami, zalewamy masą połowę biszkoptów i czekamy aż stężeje.
- Na zastygniętą masę brzoskwiniową układamy pozostałe biszkopty.
- W rondelku podgrzewamy mleko dodajemy żelatynę, czekamy aż wystygnie, wtedy łączymy mleko z jogurtem naturalnym.
- Tak powstałą (tężejącą) masę wylewamy na biszkopty.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody, odstawiamy do ostygnięcia.
- Truskawki blendujemy na mus, dodajemy wodę z żelatyną, a następnie wylewamy na górną część ciasta.*
*Truskawki można zastąpić innymi owocami, jak również owocami z kompotu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz