"Orkisz to najlepsze zboże, jest on ciepły (polepsza krążenie), tłusty (wzmacnia system nerwowy), mocny (dodaje energii) i łagodniejszy niż inne gatunki (delikatny w smaku). Temu, kto go je, daje dobre mięśnie (nie powoduje nadwagi) i dobrą krew (zapobiega miażdżycy). Wywołuje w duszy człowieka pogodę i radość."-Święta Hildegarda
Składniki:
- 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
- 0,5 kg mąki żytniej typ 720;
- 3/4 szkl. płatków owsianych;
- 3/4 szkl. otrębów pszennych;
- 3/4 szkl. siemienia lnianego;
- 3/4 szkl. pestek słonecznika;
- 3/4 szkl. pestek z dyni;
- zakwas;
- 2-4 łyżeczki soli;
- 1 litr wody gazowanej.
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę, wszystkie ziarna i sól;
- Dodać wodę, zakwas i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ciasto przez kilka minut;
- Odebrać 2 łyżki na zakwas, a resztę ciasta odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godz. do wyrośnięcia;
- Wyłożyć wyrośnięte ciasto do 2 keksówek nasmarowanych olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni lub 160-170 na termoobiegu);
- Piec ok 1.15-1.30 godz.
- Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i zawinąć w ściereczkę, żeby odparował.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz