Babeczki marchewkowe są wypiekiem niesamowicie delikatnym, wilgotnym o bardzo przyjemnym, korzennym aromacie. To świetna alternatywa dla "tłustych" deserów i sklepowych muffinek, okraszonych dużą ilością chemii.
Składniki:
- 2 szkl. startej marchewki (około 5 średnich marchewek);
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 0,5 szkl. oleju roślinnego;
- 3 duże jajka;
- 0,5 szkl. cukru trzcinowego;
- Przyprawy: szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odmierzyć 2 szklanki.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową.
- W drugiej misce (większej) wymieszać: olej, jajka, cukier i startą marchewkę.
- Delikatnie, łyżką wymieszać składniki z dwóch misek do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masę wyłożyć do papilotek (do 2/3 wysokości), umieszczonych w formie do pieczenia babeczek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' i piec przez ok 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
- 10 minut po upieczeniu wyjąć babeczki z foremki, a następnie ostudzić na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz