10 marca 2015

Leczo z mięsem mielonym


Warzywa to niezbędny element zdrowej diety, są one ważnym źródłem składników odżywczych: witamin, minerałów czy błonnika pokarmowego. Powinniśmy pamiętać o ich obecności w naszych posiłkach. Dziś propozycja  pysznego i aromatycznego dania jednogarnkowego, ze sporą porcją warzyw. 



Składniki:
  • 450 gram mięsa mielonego z szynki lub indyka;
  • 2 średnie marchewki;
  • 2 średnie cebule;
  • 1 duża papryka;
  • 400 gram pieczarek;
  • 2 pomidory;
  • Przecier pomidorowy;
  • Przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra.


Przygotowanie:
  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy drobną kostkę (pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki).
  2. Podsmażamy mięso mielone.
  3. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, wrzucamy marchew z cebulą i dusimy pod przykryciem około 5 minut. 
  4. Dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy kolejne 5 minut.
  5. Następnie dodajemy pieczarki, pomidory i wszystko razem dusimy do miękkości.
  6. Dodajemy usmażone mięso mielone i przecier pomidorowy.
  7. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym na małym ogniu wszystko razem dusimy około 5 minut.
  8. Przyprawiamy danie do smaku.

Leczo podajemy z pieczywem, ryżem lub ulubioną kaszą.
Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz