18 marca 2015

Kalendarz warzyw i owoców sezonowych

Źródło: unikalne.pl

Zanim warzywo zielone, czerwone lub żółte trafi na nasz stół, może zaznać bliższego kontaktu z: regulatorami wzrostu, sztucznymi nawozami, środkami chwastobójczymi, grzybobójczymi, kwaśnymi deszczami, metalami ciężkimi czy innymi środkami chemicznymi. Czy można się tego ustrzec?





Zasady dzięki, którym możemy zminimalizować spożycie warzyw i owoców potraktowanych szkodliwymi substancjami:
  1. Najbardziej ryzykowne jest kupowanie tzw. nowalijek, a więc pierwszych wiosennych warzyw, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że aby mogły one wyrosnąć tak wcześnie i wbrew naturalnemu kalendarzowi, były "dokarmiane" dużą ilością szkodliwych nawozów sztucznych i środkami chemicznymi. Na przykład kiedy widzimy, że w maju pojawia się w sprzedaży kalafior, podczas gdy jego sezon rozpoczyna się dopiero w czerwcu, powinna się nam w głowie zapalić czerwona lampka. Oznacza to bowiem, że jego wzrost był sztucznie wspomagany (podobno niejednokrotnie tak intensywnie, iż pracownicy pracujący przy zbiorach mają poparzone ręce...).
  2. W zimie i wczesną wiosną lepiej zaopatrywać się w mrożonki (z wyjątkiem warzyw całorocznych), niż sztucznie wyhodowane warzywa o wątpliwych wartościach odżywczych i zdrowotnych.
  3. W miarę możliwości starajmy się też kupować warzywa i owoce od lokalnych rolników. Jeżdżąc przez mniejsze miejscowości i wsie często można przy drodze zobaczyć babcie, które sprzedają swoje produkty. Zazwyczaj próbują one "handlować" niewielkimi ilościami produktów, co znacznie zmniejsza ryzyko, iż były one masowo traktowane nawozami i środkami chemicznymi, jak te z supermarketu.
  4. Szukajmy produktów polskich, a nie importowanych z zagranicy. Na przykład zrezygnujmy z czosnku chińskiego, który zresztą nie jest zdrowy, na rzecz czosnku polskiego.
  5. W naszej diecie powinny przeważać warzywa i owoce sezonowe, czyli truskawki jemy w czerwcu, a zimą co najwyżej przetwory z nich zrobione.
  6. Kupujmy produkty nieumyte, ponieważ te dokładnie wypucowane zostały prawdopodobnie potraktowane silnym chemicznym środkiem czyszczącym.
  7. Wybierajmy warzywa i owoce sprzedawane luzem, zamiast tych w folii, która jest tworzywem sztucznym i ma na roślinę negatywny wpływ.
  8. Starajmy się kupować produkty (także napoje) w opakowaniach szklanych, rezygnując z tych w puszkach. Są one bowiem pokryte żywicą, która wydziela toksyczne substancje. Jeżeli już jesteśmy zmuszeni kupić produkt w puszce, to zaraz po otwarciu przełóżmy zawartość do innego naczynia.
  9. Najbardziej banalne, ale jakże ważne: dokładnie i porządnie myjmy kupione przez nas produkty, dobrze byłoby nawet na parę minut namoczyć je.
Kalendarz warzyw i owoców sezonowych:



WARZYWA
OWOCE
Całoroczne
marchew, czosnek, kapusta czerwona, kapusta biała, por, cebula, burak ćwikłowy, pietruszka, fasola, ziemniaki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, seler
jabłka, gruszki
Styczeń, Luty
brukselka, pasternak, jarmuż, topinambur
-
Marzec
jarmuż, topinambur
-
Kwiecień
rzodkiewka, szpinak
-
Maj
rzodkiewka, cebula dymka, sałata, szparagi, rabarbar, szpinak, koper
-
Czerwiec
rzodkiewka, cebula dymka, kapusta pekińska, kalafior, kalarepa, sałata, szparagi, rabarbar, szpinak, groszek zielony, koper
truskawki, porzeczka czarna, brzoskwinie, poziomki, czereśnie
Lipiec
rzodkiewka, cebula dymka, kapusta pekińska, pomidor, fasola szparagowa, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, rabarbar, groszek zielony, bób, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, cukinia, cykoria
truskawki, agrest, malina, poziomka, borówka amerykańska, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, śliwki
Sierpień
rzodkiewka, cebula dymka, kapusta pekińska, seler, por, pomidor, fasola szparagowa, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, groszek zielony, bób, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, cukinia, cykoria,
agrest, morela, malina, poziomka, borówka amerykańska, wiśnie, śliwki, mirabelki, jeżyny, aronia, czarny bez, rokitnik,
Wrzesień
rzodkiewka, kapusta pekińska, seler, pietruszka, por, pomidor, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, szparagi, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, cukinia, cykoria
morela, malina, poziomka, brzoskwinia, pigwa, śliwka, mirabelka, jeżyny, rokitnik, aronia, dynia, winogrona, dzika róża, czarny bez
Październik
jarmuż, topinambur, brukiew, rzodkiewka, kapusta pekińska, seler, pietruszka, por, pomidor, kalafior, brokuł, kalarepa, sałata, szpinak,  koper, karczoch, kabaczek, patison, dynia, cukinia, cykoria, brukselka
pigwa, śliwki, winogrona, dzika róża, żurawina
Listopad
jarmuż, topinambur, brukiew, seler, rzodkiewka, kapusta pekińska, por brokuł, szpinak, brukselka, cykoria, pasternak
żurawina
Grudzień
jarmuż, topinambur, brukiew, por, brukselka, pasternak
-


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz