Truskawki cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na rewelacyjny smak, ale również dobroczynny wpływ na zdrowie. Lista ich leczniczych właściwości jest długa - zmniejszają ryzyko chorób serca, odkwaszają, odchudzają, chronią przed rakiem...
Truskawki to owoce dietetyczne, ich kaloryczność jest niska - 100g truskawek to tylko 35 kcal. Z punktu widzenia odchudzania, truskawki są polecane także ze względu na to, iż posiadają w swoim składzie bromelinę - enzym rozkładający białko pokarmowe, dzięki czemu uzyskujemy łatwiejsze spalanie tłuszczów i węglowodanów. Są istotne w diecie również ze względu na to, iż zawierają bardzo dużą ilość wody. Pozwala to na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała.
Co zawierają?
- Witamina C- truskawki zawierają tej witaminy więcej niż niejeden cytrus. Witamina C to silny przeciwutleniacz, który zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, chorobom serca, wspomaga układ odpornościowy oraz może strzec przed niektórymi rodzajami nowotworów.
- Witamina A- zapobiega osłabieniu wzroku, kurzej ślepocie, wpływa na obniżenie cholesterolu, wpływa na syntezę białek, lipidów, hormonów tarczycy i innych. Zapobiega pewnym typom nowotworów. Bierze udział we wzroście kości i wytwarzaniu nabłonka skóry, włosów, zębów i dziąseł. Pomaga w leczeniu trądzika, rozedmy płuc i nadczynności tarczycy.
- Witamina B1- nazywana jest "witaminą nastroju", działa korzystnie na system nerwowy i funkcje umysłowe. Wspomaga proces wzrostu, bierze udział w procesie trawienia.
- Witamina B2- wpływa na proces wzrostu i rozrodczość, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, paznokci i włosów, pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej, warg i języka. Poprawia wzrok, łagodzi zmęczenie oczu.
- Żelazo- jest mineralnym składnikiem niezbędnym do życia, zwany pierwiastkiem życia, koniecznym do wytwarzania hemoglobiny, mioglobiny (będącej czerwonym pigmentem mięśni) i innych enzymów. Żelazo jest potrzebne i konieczne do prawidłowego metabolizmu witamin z grupy B.
- Wapń- spośród wszystkich składników mineralnych ma największy udział w budowie organizmu. W organizmie człowieka niemal w całości jest odkładany w kościach i zębach.
- Fosfor- bierze udział we wszystkich ważnych reakcjach fizjologicznych organizmu. Konieczny do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. Odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji pracy serca, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek, potrzebny do przenoszenia impulsów nerwowych.
- Magnez- korzyści są duże: pomaga w zwalczaniu depresji, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega chorobom serca. Zapobiega odkładaniu się wapnia w postaci złogów w układzie moczowym i pęcherzyku żółciowym. Niezbędny do prawidłowej czynności nerwów i mięśni.
- Mangan- bez manganu organizm nie może wytwarzać tłuszczu, hormonów płciowych oraz u kobiet pokarmu. Mangan pomaga zwalczać zmęczenie, zapobiega osteoporozie, poprawia pamięć, a także obniża pobudliwość nerwową.
Sok z owoców truskawek ma właściwości bakteriobójcze podobnie jak:
chrzan, czosnek czy cebula. Poleca się szczególnie chorym na cukrzycę,
reumatykom. Są świetne dla przeróżnych wątrobiarzy, nerkowców, chorym
na płuca.
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 35 kcal |
Białko | 0,7 g |
Tłuszcz | 0,3 g |
Węglowodany | 6,2 g |
Błonnik | 2,2 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz