Warzywa to niezbędny element zdrowej diety, są one ważnym źródłem składników odżywczych: witamin, minerałów czy błonnika pokarmowego. Powinniśmy pamiętać o ich obecności w naszych posiłkach. Dziś propozycja pysznego i aromatycznego dania jednogarnkowego, ze sporą porcją warzyw.
Składniki:
- 450 gram mięsa mielonego z szynki lub indyka;
- 2 średnie marchewki;
- 2 średnie cebule;
- 1 duża papryka;
- 400 gram pieczarek;
- 2 pomidory;
- Przecier pomidorowy;
- Przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra.
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy drobną kostkę (pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki).
- Podsmażamy mięso mielone.
- Na patelnię wlewamy odrobinę wody, wrzucamy marchew z cebulą i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
- Dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy kolejne 5 minut.
- Następnie dodajemy pieczarki, pomidory i wszystko razem dusimy do miękkości.
- Dodajemy usmażone mięso mielone i przecier pomidorowy.
- Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym na małym ogniu wszystko razem dusimy około 5 minut.
- Przyprawiamy danie do smaku.
Leczo podajemy z pieczywem, ryżem lub ulubioną kaszą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz