Źródło: unikalne.pl |
Zanim warzywo zielone, czerwone lub żółte trafi na nasz stół, może zaznać bliższego kontaktu z: regulatorami wzrostu, sztucznymi nawozami, środkami chwastobójczymi, grzybobójczymi, kwaśnymi deszczami, metalami ciężkimi czy innymi środkami chemicznymi. Czy można się tego ustrzec?
Zasady dzięki, którym możemy zminimalizować spożycie warzyw i owoców potraktowanych szkodliwymi substancjami:
- Najbardziej ryzykowne jest kupowanie tzw. nowalijek, a więc pierwszych wiosennych warzyw, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że aby mogły one wyrosnąć tak wcześnie i wbrew naturalnemu kalendarzowi, były "dokarmiane" dużą ilością szkodliwych nawozów sztucznych i środkami chemicznymi. Na przykład kiedy widzimy, że w maju pojawia się w sprzedaży kalafior, podczas gdy jego sezon rozpoczyna się dopiero w czerwcu, powinna się nam w głowie zapalić czerwona lampka. Oznacza to bowiem, że jego wzrost był sztucznie wspomagany (podobno niejednokrotnie tak intensywnie, iż pracownicy pracujący przy zbiorach mają poparzone ręce...).
- W zimie i wczesną wiosną lepiej zaopatrywać się w mrożonki (z wyjątkiem warzyw całorocznych), niż sztucznie wyhodowane warzywa o wątpliwych wartościach odżywczych i zdrowotnych.
- W miarę możliwości starajmy się też kupować warzywa i owoce od lokalnych rolników. Jeżdżąc przez mniejsze miejscowości i wsie często można przy drodze zobaczyć babcie, które sprzedają swoje produkty. Zazwyczaj próbują one "handlować" niewielkimi ilościami produktów, co znacznie zmniejsza ryzyko, iż były one masowo traktowane nawozami i środkami chemicznymi, jak te z supermarketu.
- Szukajmy produktów polskich, a nie importowanych z zagranicy. Na przykład zrezygnujmy z czosnku chińskiego, który zresztą nie jest zdrowy, na rzecz czosnku polskiego.
- W naszej diecie powinny przeważać warzywa i owoce sezonowe, czyli truskawki jemy w czerwcu, a zimą co najwyżej przetwory z nich zrobione.
- Kupujmy produkty nieumyte, ponieważ te dokładnie wypucowane zostały prawdopodobnie potraktowane silnym chemicznym środkiem czyszczącym.
- Wybierajmy warzywa i owoce sprzedawane luzem, zamiast tych w folii, która jest tworzywem sztucznym i ma na roślinę negatywny wpływ.
- Starajmy się kupować produkty (także napoje) w opakowaniach szklanych, rezygnując z tych w puszkach. Są one bowiem pokryte żywicą, która wydziela toksyczne substancje. Jeżeli już jesteśmy zmuszeni kupić produkt w puszce, to zaraz po otwarciu przełóżmy zawartość do innego naczynia.
- Najbardziej banalne, ale jakże ważne: dokładnie i porządnie myjmy kupione przez nas produkty, dobrze byłoby nawet na parę minut namoczyć je.
Kalendarz warzyw i owoców sezonowych:
WARZYWA
|
OWOCE
|
|
Całoroczne
|
marchew, czosnek, kapusta czerwona, kapusta biała, por, cebula, burak ćwikłowy, pietruszka, fasola, ziemniaki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, seler |
jabłka, gruszki
|
Styczeń,
Luty
|
brukselka,
pasternak, jarmuż, topinambur
|
-
|
Marzec
|
jarmuż, topinambur
|
-
|
Kwiecień
|
rzodkiewka, szpinak
|
-
|
Maj
|
rzodkiewka, cebula
dymka, sałata, szparagi, rabarbar, szpinak, koper
|
-
|
Czerwiec
|
rzodkiewka, cebula
dymka, kapusta pekińska, kalafior, kalarepa, sałata, szparagi, rabarbar, szpinak,
groszek zielony, koper
|
truskawki, porzeczka
czarna, brzoskwinie, poziomki, czereśnie
|
Lipiec
|
rzodkiewka, cebula
dymka, kapusta pekińska, pomidor, fasola szparagowa, kalafior, brokuł,
kalarepa, ogórek, sałata, rabarbar, groszek zielony, bób, koper, karczoch,
kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, cukinia, cykoria
|
truskawki, agrest, malina,
poziomka, borówka amerykańska, porzeczka czarna, porzeczka czerwona,
brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, śliwki
|
Sierpień
|
rzodkiewka, cebula
dymka, kapusta pekińska, seler, por, pomidor, fasola szparagowa, kalafior,
brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, groszek zielony, bób, koper, karczoch,
kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, cukinia, cykoria,
|
agrest, morela,
malina, poziomka, borówka amerykańska, wiśnie, śliwki, mirabelki, jeżyny, aronia,
czarny bez, rokitnik,
|
Wrzesień
|
rzodkiewka, kapusta
pekińska, seler, pietruszka, por, pomidor, kalafior, brokuł, kalarepa,
ogórek, sałata, szparagi, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison,
kukurydza, cukinia, cykoria
|
morela, malina,
poziomka, brzoskwinia, pigwa, śliwka, mirabelka, jeżyny, rokitnik, aronia, dynia,
winogrona, dzika róża, czarny bez
|
Październik
|
jarmuż, topinambur,
brukiew, rzodkiewka, kapusta pekińska, seler, pietruszka, por, pomidor,
kalafior, brokuł, kalarepa, sałata, szpinak, koper, karczoch, kabaczek, patison, dynia, cukinia,
cykoria, brukselka
|
pigwa, śliwki, winogrona,
dzika róża, żurawina
|
Listopad
|
jarmuż, topinambur,
brukiew, seler, rzodkiewka, kapusta pekińska, por brokuł, szpinak, brukselka,
cykoria, pasternak
|
żurawina
|
Grudzień
|
jarmuż, topinambur,
brukiew, por, brukselka, pasternak
|
-
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz