13 czerwca 2015

Sezon na truskawki - dlaczego warto je jeść?



Truskawki cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na rewelacyjny smak, ale również dobroczynny wpływ na zdrowie. Lista ich leczniczych właściwości jest długa - zmniejszają ryzyko chorób serca, odkwaszają, odchudzają, chronią przed rakiem...





Truskawki to owoce dietetyczne, ich kaloryczność jest niska - 100g truskawek to tylko 35 kcal. Z punktu widzenia odchudzania, truskawki są polecane także ze względu na to, iż posiadają w swoim składzie bromelinę - enzym rozkładający białko pokarmowe, dzięki czemu uzyskujemy łatwiejsze spalanie tłuszczów i węglowodanów. Są istotne w diecie również ze względu na to, iż zawierają bardzo dużą ilość wody. Pozwala to na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała.

Co zawierają?
  • Witamina C- truskawki zawierają tej witaminy więcej niż niejeden cytrus. Witamina C to silny przeciwutleniacz, który zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, chorobom serca, wspomaga układ odpornościowy oraz może strzec przed niektórymi rodzajami nowotworów.
  • Witamina A- zapobiega osłabieniu wzroku, kurzej ślepocie, wpływa na obniżenie cholesterolu, wpływa na syntezę białek, lipidów, hormonów tarczycy i innych. Zapobiega pewnym typom nowotworów. Bierze udział we wzroście kości i wytwarzaniu nabłonka skóry, włosów, zębów i dziąseł. Pomaga w leczeniu trądzika, rozedmy płuc i nadczynności tarczycy.
  • Witamina B1- nazywana jest "witaminą nastroju", działa korzystnie na system nerwowy i funkcje umysłowe. Wspomaga proces wzrostu, bierze udział w procesie trawienia. 
  • Witamina B2- wpływa na proces wzrostu i rozrodczość, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, paznokci i włosów, pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej, warg i języka. Poprawia wzrok, łagodzi zmęczenie oczu. 
  • Żelazo- jest mineralnym składnikiem niezbędnym do życia, zwany pierwiastkiem życia, koniecznym do wytwarzania hemoglobiny, mioglobiny (będącej czerwonym pigmentem mięśni) i innych enzymów. Żelazo jest potrzebne i konieczne do prawidłowego metabolizmu witamin z grupy B.
  • Wapń- spośród wszystkich składników mineralnych ma największy udział w budowie organizmu. W organizmie człowieka niemal w całości jest odkładany w kościach i zębach.
  • Fosfor- bierze udział we wszystkich ważnych reakcjach fizjologicznych organizmu. Konieczny do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. Odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji pracy serca, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek, potrzebny do przenoszenia impulsów nerwowych. 
  • Magnez- korzyści są duże: pomaga w zwalczaniu depresji, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega chorobom serca. Zapobiega odkładaniu się wapnia w postaci złogów w układzie moczowym i pęcherzyku żółciowym.  Niezbędny do prawidłowej czynności nerwów i mięśni.
  • Mangan- bez manganu organizm nie może wytwarzać tłuszczu, hormonów płciowych oraz u kobiet pokarmu. Mangan pomaga zwalczać zmęczenie, zapobiega osteoporozie, poprawia pamięć, a także obniża pobudliwość nerwową.
Sok z owoców truskawek ma właściwości bakteriobójcze podobnie jak: chrzan, czosnek czy cebula. Poleca się szczególnie chorym na cukrzycę, reumatykom. Są świetne dla przeróżnych wątrobiarzy, nerkowców, chorym na płuca. 
Należy pamiętać tylko, że truskawki obiera się dopiero po umyciu, a myć należy pod bieżącą wodą.
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna      35 kcal
Białko 0,7 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 6,2 g
Błonnik 2,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz