30 czerwca 2015

Kotlety jajeczne



Dla wielu osób kotlety z jajek kojarzą sie z czasem dzieciństwa, był to wtedy prawdziwy rarytas :-) Warto przypomnieć sobie ten smak zwłaszcza, że jest to danie proste, szybkie i sycące. Przy okazji wzmocnimy mięśnie, ponieważ jajka dostarczają organizmowi wysokowartościowe białka.





Składniki:
  • 8 jaj ugotowanych na twardo;
  • 1 jajko surowe;
  • Pół bułeczki suchej (grahamki);
  • Mała cebulka;
  • Szczypiorek;
  • Natka pietruszki;
  • Otręby;
  • Odrobina oleju do smażenia;
  • Sól, pieprz.
Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka, obieramy i siekamy na drobno (można też zetrzeć na tarce), a następnie dodajemy surowe jajko.

2. Dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, bułkę namoczoną w mleku, podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku.

   3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki, maczając rękę w wodzie.
   4. Panierujemy w otrębach.

    4. Smażymy na oleju, na małym ogniu na złoty kolor.

 Kotleciki można podać z sosem pomidorowym, pieczywem, kaszą, makaronem lub ziemniakami oraz surówką. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz