26 czerwca 2015

Biszkopt orkiszowy z truskawkami


Mamy sezon na truskawki, więc warto wykorzystać je do zrobienia jakiegoś zdrowego deseru:-) Jeśli dopadnie nas ochota na coś słodkiego, to dość szybkim i prostym jest przepis na biszkopt z owocami. Oczywiście zwykłą, białą mąkę najlepiej w tym wypadku zastąpić jej zdrowszą wersją np. orkiszową.




Składniki:
  • 4 jajka;
  • 0,5 szkl. cukru nierafinowanego;
  • 2 szkl. mąki orkiszowej;
  • 0,5 łyżeczki sody;
  • truskawki;
Przygotowanie:
  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  3. Dodajemy cukier i żółtka, ubijamy wszystko razem na "puch".
  4. Do ubitej masy, przesiewamy przez sito mąkę wymieszaną z sodą i delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Przekładamy masę do wyłożonej papierem blachy i układamy na wierzch truskawki.
  6. Pieczemy ok 35 min. w piekarniku z termoobiegiem, w temp. 180 stopni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz