20 maja 2015

Pełnowartościowe batoniki owsiane

 
W batonach, które możemy kupić w sklepie zwykle kryje się mnóstwo cukru, tłuszczy utwardzonych i wiele innych przetworzonych składników (niestety także w tych "zdrowych" pełnoziarnistych wersjach). W bardzo prosty i szybki sposób możemy je jednak przygotować sami.  Nasze batoniki owsiane zawierają dużo błonnika i są fajną przekąską między posiłkami lub jako dodatek do kawy.




Składniki:
  • 150 gram płatków owsianych;
  • 20 gram otrębów (u mnie owsiane);
  • 30 gram siemienia lnianego;
  • 50 gram pestek słonecznika;
  • 30 gram wiórków kokosowych;
  • 50 gram rodzynek;
  • 50 gram suszonej żurawiny;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 80 gram masła orzechowego;
  • 100 gram miodu;
  • 1 jajko;

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
  2. Blaszkę (u mnie o wymiarach 25x30) wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Masę przekładamy równomiernie na blaszce.
  4. Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy.
  5. Po 20 minutach wyjmujemy masę i kroimy w prostokątne batoniki. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz